Un tun de patrimoniu din secolul XVIII   XIX, recuperat din curtea unei pensiuni din 2 Mai jpeg

Un tun de patrimoniu din secolul XVIII - XIX, recuperat din curtea unei pensiuni din 2 Mai

Un tun de patrimoniu despre care se b─ânuie┼čte c─â a apar┼úinut unei goelete a fost confiscat din curtea unei pensiuni din 2 Mai, dup─â ce proprietarul l-ar fi scos din mare ├«n urma unor ÔÇ×s─âp─âturi prin scufund─âri neautorizateÔÇŁ, informeaz─â Poli┼úia de Frontier─â.

"Poli┼úi┼čtii de frontier─â din cadrul G─ârzii de Coast─â au descoperit, ├«n apropierea plajei 2 Mai din jude┼úul Constan┼úa, un tun apar┼úin├ónd Patrimoniului Cultural Na┼úional, pe care un cet─â┼úean rom├ón ├«l de┼úinea ├«n mod ilegal, dup─â ce ├«l recuperase ├«n urma unor s─âp─âturi prin scufund─âri neautorizate, din Marea Neagr─â", se arat─â ├«ntr-un comunicat al Poli┼úiei de Frontier─â.

Potrivit sursei citate, poli┼úi┼čtii de frontier─â au descins mar┼úi, ├«mpreun─â cu un expert al Muzeului Na┼úional de Istorie ┼či Arheologie Constan┼úa, la o pensiune din 2 Mai, ├«n baza unor informa┼úii c─â acolo este de┼úinut ilegal un tun de patrimoniu.

Din primele evalu─âri, expertul care a ├«nso┼úit poli┼úi┼čtii de frontier─â a avansat ipoteza c─â tunul respectiv, lung de 171 centimetri ┼či cu o greutate de aproximativ 300 de kilograme, a apar┼úinut unei goelete ce a navigat ├«n apropierea ┼ú─ârmului M─ârii Negre, fiind fabricat, foarte probabil, ├«n perioada secolelor XVIII-XIX. Reprezentantul muzeului a precizat, ├«n urma expertizei preliminare, c─â arma de artilerie face parte din Patrimoniul Cultural Na┼úional.

2857m jpg jpeg

Proprietarul pensiunii, Gheorghe St─ânic─â, ├«n v├órst─â de 49 de ani, le-a spus poli┼úi┼čtilor c─â a g─âsit tunul ├«n mare, ├«n urma unor s─âp─âturi prin scufund─âri neautorizate.

Tunul, pe care Stănică îl deţinea din luna aprilie, a fost confiscat, iar pe numele acestuia a fost deschis un dosar penal pentru "efectuare de către persoane fizice sau juridice neautorizate a unor detecţii sau săpături în siturile arheologice".

St─ânic─â a motivat c─â nu ┼čtia legea potrivit c─âreia orice obiect g─âsit ├«n Marea Neagr─â, ca sit arheologic, trebuie predat imediat autorit─â┼úilor ├«n domeniu, iar la r├óndul lor acestea anun┼ú─â institu┼úiile abilitate, ├«n acest caz Muzeul de Arheologie.

În prezent, obiectul găsit se află în custodia Muzeului Marinei Române pentru a fi expertizat, a precizat pentru gândul Marius Niculescu, de la Garda de Costă Constanţa.

Potrivit anchetatorilor, la pensiunea respectiv─â, proprietarul avea expuse mai multe obiecte scoase din mare, ├«ntre care ┼či aproape 300 de kilograme de lan┼úuri pentru ancor─â.

Sursa:www.gandul.info