Un test rusesc de rachetă antisatelit pune în pericol echipajul Staţiei Spaţiale Internaţionale
O rachetă lansată luni de Rusia asupra unuia dintre sateliţii săi, în cadrul unui test de armament, a generat un câmp de resturi orbitale care a pus în pericol Staţia Spaţială Internaţională(ISS) şi care va reprezenta un pericol continuu pentru activităţile spaţiale "pentru mulţi ani de acum încolo", au declarat oficiali ai SUA, conform adevarul.ro.
Cei şapte membri ai echipajului staţiei spaţiale, patru astronauţi americani, unul german şi doi cosmonauţi ruşi, au fost îndrumaţi să se adăpostească în capsulele navetelor spaţiale timp de două ore după test, ca măsură de precauţie, pentru a permite o evadare rapidă dacă ar fi fost necesar, a precizat NASA. „Testul a generat până în prezent peste 1.500 de resturi orbitale urmăribile şi sute de mii de resturi orbitale mai mici care ameninţă acum interesele tuturor naţiunilor", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Ned Price, în cadrul unui briefing.
Laboratorul de cercetare, care orbitează la aproximativ 402 km deasupra Pământului, a continuat să treacă prin grupul de resturi sau în apropierea acestuia la fiecare 90 de minute, dar specialiştii NASA au stabilit că echipajul se poate întoarce în siguranţă în interiorul staţiei după cea de-a treia trecere, a precizat agenţia. "Rusia a demonstrat un dispreţ deliberat faţă de securitatea, siguranţa, stabilitatea şi sustenabilitatea pe termen lung a domeniului spaţial pentru toate naţiunile", a declarat şeful comandamentului spaţial al armatei americane, generalul James Dickinson. Resturile rezultate în urma testului cu rachete "vor continua să reprezinte o ameninţare pentru activităţile din spaţiul cosmic pentru anii următori, punând în pericol sateliţii şi misiunile spaţiale şi forţând mai multe manevre de evitare a coliziunilor", a spus el. Secretarul de stat american Antony Blinken a condamnat testul cu rachete ca fiind "nesăbuit şi iresponsabil". La Pentagon, purtătorul de cuvânt John Kirby a declarat că testul a arătat necesitatea de a stabili cu fermitate norme de comportament în spaţiu.
Agenţia spaţială rusă Roscosmos a minimalizat incidentul: „Orbita obiectului care a obligat echipajul de astăzi să se mute în nava spaţială conform procedurilor standard s-a îndepărtat de orbita ISS. Staţia se află în zona verde", a transmis agenţia pe Twitter. Incidentul a avut loc la doar patru zile după ce ultimul grup de patru astronauţi de pe staţia spaţială, americanii Raja Chair, Tom Marshburn şi Kayla Barron de la NASA şi colegul de echipaj al Agenţiei Spaţiale Europene, germanul Matthias Maurer, a sosit pe platforma orbitală pentru a începe o misiune ştiinţifică de şase luni. Ei au fost întâmpinaţi de trei membri ai echipajului staţiei spaţiale aflaţi deja la bord, cosmonauţii ruşi Anton Shkaplerov şi Piotr Dubrov şi astronautul american Mark Vande Hei. Staţia spaţială, care are dimensiunea unui teren de fotbal american de la un capăt la altul, a fost ocupată fără întrerupere din noiembrie 2000, fiind operată de un parteneriat internaţional format din cinci agenţii spaţiale din 15 ţări, printre care şi Roscosmos din Rusia.