Un palat papal medieval, descoperit la Roma (© Ministero della Cultura)

Un palat papal medieval, descoperit la Roma / FOTO

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția
🗓️ 19 iulie 2024

Rămășițele unei construcții care pare să fi fost un palat medieval unde locuiau papii înainte ca Vaticanul să le devină sediu au fost excavate la Roma înaintea lucrărilor de modernizare prilejuite de Jubileul Bisericii Catolice din 2025, a anunțat Ministerul Culturii din Italia.

Arheologii au dezgropat în piața din fața bazilicii Sfântul Ioan din Lateran, în centrul Romei, o structură arhitecturală complexă incluzând ziduri despre care se crede că ar fi protejat Patriarchio, o bazilică monumentală preconizată de împăratul Constantin în secolul al IV-lea, a precizat ministerul într-un comunicat, citat de Agerpres.

„Este o descoperire extraordinar de importantă pentru orașul Roma și istoria sa medievală întrucât nu au mai fost realizate excavări arheologice extensive în această piață în timpurile moderne”, a mai spus ministerul.

Structura inițială a clădirii, care urmează edictului privind toleranța creștinilor în Imperiul Roman din anul 313, a fost extinsă în mai multe etape între secolele al IX-lea și al XIII-lea și a fost sediul papalității până în 1305, când papii s-au mutat temporar la Avignon, în Franța, a mai precizat ministerul.

Zona din jurul bazilicii Sfântul Ioan din Lateran este modernizată cu prilejul Jubileului, un eveniment cu durata de un an și care va debuta în decembrie. Este așteptat să atragă peste 30 de milioane de pelerini și turiști în capitala italiană.

Mai multe pentru tine...