Spion (foto: Pixabay)

Un ofițer în rezervă al armatei germane, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 11 august 2022

Un ofițer în rezervă al armatei germane va fi adus începând de joi în fața justiției țării sale pentru acuzații de spionaj între 2014 și 2020 în favoarea Rusiei, relatează AFP.

Parchetul federal german, responsabil de cazurile de terorism și spionaj, îl suspectează că a furnizat serviciilor secrete ruse informații despre rezerviștii Bundeswehr-ului, „apărarea civilă” și consecințele sancțiunilor economice impuse Moscovei din 2014.

El ar fi transmis de asemenea și informații despre șantierul controversatului gazoduct Nord Stream 2, care leagă Rusia și Germania pe sub Marea Baltică, suspendat în februarie, potrivit aceleiași surse, conform Agerpres.

În cazul în care va fi condamnat de Înalta Curte regională din Düsseldorf, suspectul, care ar fi acționat din simpatie față de Rusia și fără a fi, potrivit presei, remunerat pentru serviciile sale, riscă o pedeapsă cu închisoarea de mai mulți ani.

Revista Der Spiegel afirmă că suspectul, prezentat ca Ralph G., a fost în contact cu doi agenți ai serviciului de informații militare ruse (GRU), acreditați oficial ca atașați militari în Germania.

El a recunoscut faptele, potrivit săptămânalului german, dar susține că nu știa că unele dintre contactele sale lucrau pentru serviciile de informații ruse.

Ralph G. era ofițer în rezervă al Bundeswehr-ului și a „condus un comandament de legătură zonală în calitate de șef adjunct”, a detaliat Parchetul federal în momentul inculpării sale în aprilie.

A furnizat date personale ale unor înalți ofițeri

Activitatea sa profesională civilă, care nu a fost precizată până în prezent, i-a permis între altele să participe la „mai multe comitete de economie germane”.

Cele două funcții i-au permis între 2014 și martie 2020 să transmită „în multe ocazii documente și informații provenind parțial din surse publice, dar și din surse non-publice”.

Pe lângă informațiile despre sancțiuni, Nord Stream 2 sau armata germană în general, suspectul a mai furnizat Moscovei „date personale ale înalților ofițeri ai Bundeswehr-ului, inclusiv coordonatele lor private”, acuză parchetul.

Acesta, potrivit Der Spiegel, a transmis și extrase dintr-un proiect de carte albă a guvernului german în care pasajele privind relațiile cu Rusia după anexarea Crimeii de către Moscova erau substanțial înăsprite.