Un întreg arsenal de mine antipersonal sovietice au fost găsite în Germania jpeg

Un întreg arsenal de mine antipersonal sovietice au fost găsite în Germania

📁 Comunism
Autor: Redacția

Germania a descoperit mine antipersonal şi bombe cu submuniţie de producţie sovietică, pe un fost teren militar din landul Brandenburg (nord-est), un fost land est-german, a anunţat vineri o purtătoare de cuvânt pentru tratatul care interzice utilizarea acestui tip de arme, relatează AFP.

"Au luat ceea ce au găsit. Au distrus tot", a declarat Laila Rodriguez, purtătoare de cuvânt a Convenţiei asupra Interdicţiei Minelor Antipersonal, ale cărei state membre s-au reunit săptămâna aceasta la Geneva.

Aceste mine au fost găsite pe fostul teren militar de la Wittstock, în fosta Germanie de Est, pe o suprafaţă de 400 de hectare, a declarat delegaţia germană prezentă la Geneva.

"O nouă anchetă va permite să se determine extinderea exactă" a zonei vizate şi să "se identifice extinderea precisă a suprafeţei (...) care ar putea fi curăţată", a adăugat ea.

De asemenea, Kasia Derlicka, aflată la conducerea Campaniei Internaţionale pentru Interzicerea Minelor (ICBL), o federaţie de organizaţii nonguvernamentale (ONG), a apreciat că descoperirea germană este "surprinzătoare", dar "arată că Guvernul este transparent".

În cadrul reuniunii Convenţiei, care mai este cunoscută şi sub numele de Convenţia de la Ottawa, Nigeria a anunţat că a deminat toate zonele afectate.

În schimb, Algeria, Chile, Republica Democratică Congo (RDC) şi Eritreea au depus cereri pentru prelungirea termenelor de finalizare a deminărilor în aceste ţări.

În plus, numeroase ţări s-au declarat preocupate de utilizarea de mine antipersonal în Libia, ţară care nu face parte dintre cele 156 de semnatare ale Tratatului de interzicere a minelor, din 1997, care interzice utilizarea, producerea sau transferul de mine antipersonal.

Cea de a 11-a reuniune a Conveţiei va avea loc la Phnom Penh, în Cambodgia, în perioada 28 noiembrie-2 decembrie.

Până în prezent, statele parte au distrus aproximativ 44 de milioane de stocuri de mine antipersonal.