Un ceas care i-a aparţinut ultimului împărat al Chinei, vândut pentru un preț record (© phillips.com)

Un ceas care i-a aparţinut ultimului împărat al Chinei, vândut pentru un preț record

Un ceas care i-a aparținut ultimului împărat al Chinei, Puyi, din dinastia Qing, a fost vândut cu prețul record de 6,2 milioane de dolari în cadrul unei licitații organizate la Hong Kong.

Un colecționar asiatic care locuiește în Hong Kong și care a licitat prin telefon a cumpărat acel ceas, un model rar Patek Philippe, care i-a aparținut lui Aisin-Gioro Pu Yi, potrivit casei de licitații Phillips Asia.

Ceasul este unul dintre cele doar opt modele cunoscute din gama Patek Philippe Reference 96 Quantieme Lune și i-a fost oferit de împăratul Pu Yi translatorului său rus atunci când a fost încarcerat în Uniunea Sovietică, au precizat organizatorii licitației. Ceasul fusese estimat la un preț de vânzare de 3 milioane de dolari, informează Agerpres.

Născut în 1906, Aisin-Gioro Pu Yi a fost ultimul împărat al Chinei și totodată al 12-lea și ultimul împărat din dinastia Qing, care și-a început domnia la vârsta de doi ani.

După înfrângerea Japoniei în 1945 la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial, Pu Yi a fost capturat pe Aeroportul Shenyang din China de trupele Armatei Roșii sovietice. A fost deținut ca prizonier de război și încarcerat în lagărul de detenție Habarovsk din Rusia, timp de cinci ani.

Foto: © phillips.com
Foto: © phillips.com

Casa de licitații a dezvăluit că a petrecut trei ani colaborând cu specialiști în ceasuri, istorici, jurnaliști și oameni de știință pentru a examina istoricul acestui ceas și pentru a-i verifica proveniența.

Jurnalistul Russell Working, care l-a intervievat pe translatorul lui Pu Yi, Gheorghi Permiakov, în anul 2001, a dezvăluit că fostul împărat chinez i-a dăruit acel ceas interpretului rus în ultima sa zi petrecută în Uniunea Sovietică, înainte să fie extrădat înapoi în China.