UE critică Rusia pentru afirmaţia că Polonia a contribuit la declanşarea celui de al Doilea Război Mondial jpeg

UE critică Rusia pentru afirmaţia că Polonia a contribuit la declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 16 ianuarie 2020

Comisia Europeană a anunţat miercuri că nu va tolera distorsionarea faptelor istorice, după ce Rusia a sugerat că Polonia este parţial responsabilă pentru declanşarea celui de-Al Doilea Război Mondial, afirmând că va combate dezinformarea oriunde va apărea, transmite Reuters, citat de adevarul.ro 

Preşedintele rus Vladimir Putin a sugerat luna trecută că Polonia împarte responsabilitatea pentru război pentru că a participat la planurile Germaniei naziste pentru dezmembrarea Cehoslovaciei. Președintele Parlamentului rus a cerut Poloniei să prezinte scuze pentru începerea războiului.

”Toată lumea are dreptul la opinia proprie, dar nu la fapte proprii. Rolul Comisiei este să vorbească despre fapte. Comisia Europeană respinge în totalitate orice afirmaţii false care încearcă să distorsioneze istoria celui de-al Doilea Război Mondial sau că descrie victime, cum este Polonia, drept agresori”, a declarat comisarul pentru Justiţie, Vera Jourova, în Parlamentul European.

Jourova a spus că pactul dintre Germania nazistă şi Uniunea Sovietică, semnat de miniştrii de Externe Joachim von Ribbentrop şi Viaceslav Molotov pe 23 august 1939, a creat condiţiile pentru război.

”Alianţa dintre nazişti şi sovietici a permis atacul Germaniei naziste împotriva Poloniei, pe 1 septembrie 1039, şi ulterior al trupelor sovietive pe 17 septembrie. Aceste evenimente au marcat începutul celui de-al Doilea Război Mondial – acestea sunt faptele”, a spus Jourova.

Aceasta a adăugat că distorsionarea faptelor istorice este un pericol pentru societăţile noastre democrate şi trebuie contestate de câte ori este posibil.