Podul de peste strâmtoarea Kerci

Ucraina ameninţă că va distruge Podul Crimeii

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 17 august 2022

Ucraina a ameninţat miercuri că va distruge podul de peste strâmtoarea Kerci, construit de Moscova pentru a conecta Rusia la peninsula anexată Crimeea, unde au avut loc mai multe explozii la baze militare ruseşti.

„Acest pod este o structură ilegală şi Ucraina nu şi-a dat acordul pentru construcţia sa. El aduce un prejudiciu ecologiei peninsulei şi deci trebuie distrus. Puţin contează cum: voluntar sau nu", a postat pe Telegram consilierul preşedintelui Ucrainei, Mihailo Podoliak.

Această ameninţare vine după o serie de explozii produse în Crimeea, pe care Rusia o utilizează ca bază logistică pentru războiul din Ucraina.

Marţi, un atac a vizat un depozit de muniţie de la o bază militară situată în apropiere de Djankoi, în nordul Crimeei, Moscova evocând un „act de sabotaj" fără ca totuşi să-i desemneze pe cei responsabili.

Ucraina nu a declarat că este responsabilă în aceste atacuri, dar oficiali ai statului au ironizat armata rusă şi au sugerat că aceste incidente au fost provocate de ţigări stinse prost şi de slaba respectare a normelor anti-incendiu, scrie Agerpres.

Trafic record de maşini pe podul de peste strâmtoarea Kerci

Un număr record de vehicule au traversat podul Crimeii pe 15 august, la doar câteva zile după ce un şir explozii au zguduit baza aeriană Saki de pe coasta de vest a Crimeii, a anunţat marţi agenţia rutieră rusă de stat, relatează CNN.

„În cursul zilei de 15 august, 38.297 de maşini au traversat podul în ambele direcţii", se arată în comunicat. După numai câteva ore, noi explozii s-au produs la baze militare ruseşti – situate în nordul şi centrul peninsulei anexate Crimeea.  

Deşi agenţia rutieră de stat a Rusiei susţine că traficul record a fost înregistrat „în ambele direcţii", filmările postate pe reţelele de socializare şi geolocalizate de CNN au arătat cozi lungi şi ambuteiaje pe drumul ce duce spre Podul Crimeii, în direcţia Rusiei, după exploziile de săptămâna trecută.

Oficialii locali au minimalizat lungimea cozilor, spunând că acestea sunt rezultatul unor controale mai stricte pe pod din motive de securitate şi nicidecum din cauza faptului că ruşii s-ar grăbi să părăsească Crimeea.