Epava Titanicului (© NOAA / Institute for Exploration / University of Rhode Island / Wikimedia Commons)

Titanicul așa cum nu a fost văzut niciodată: imagini de înaltă rezoluție / VIDEO

Imagini de înaltă rezoluție, în mărime naturală, ale celebrei epave a vasului Titanic au fost date publicității miercuri și ar putea ajuta oamenii de știință să determine cu mai multă precizie condițiile în care s-a scufundat celebrul pachebot, în aprilie 1912.

Imaginile inedite, dezvăluite de BBC, sunt impresionante prin claritatea lor și detaliile înfățișate, precum numărul de serie al unei elice, camera de radio-transmisiuni, puntea și altele, informează Agerpres.

Această scanare digitală în mărime naturală conferă impresia că epava, în 3D, a fost ridicată din adâncurile tulburi ale oceanului.

Imaginile au fost surprinse în vara anului 2022 de Magellan Ltd, o companie de cartografiere a solului marin, și Atlantic Productions, care realizează un documentar despre acest proiect.

Submersibilele, operate de la distanță de un echipaj aflat la bordul unei nave specializate, au petrecut mai mult de 200 de ore examinând epava pe toată lungimea și lățimea sa.

Peste 700.000 de imagini au fost realizate, din toate unghiurile, pentru a recrea totul în format 3D.

Southampton la data de 10 aprilie 1912 pentru a ajunge la New York, pachebotul uriaș, cel mai mare din lume la momentul lansării sale, a naufragiat cinci zile mai târziu, după ce a lovit un aisberg. Dintre cei 2.224 de pasageri și membri ai echipajului, aproape 1.500 au murit.

Epava a fost descoperită în 1985, la 650 de kilometri de coastele Canadei, la o adâncime de 4.000 de metri, în apele internaționale ale Oceanului Atlantic. De atunci, a fost luată cu asalt de căutători de comori și de turiști.

Foto sus: Epava Titanicului (© NOAA / Institute for Exploration / University of Rhode Island / Wikimedia Commons)