monede romane  FOTO FB Mihai Gabriel Irimie jpg

Tezaur format din peste 400 de monede romane, descoperit în Hunedoara

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 25 octombrie 2023

Un tezaur format din 407 monede din argint, datând probabil din perioada Republicii Romane, secolul I î.Hr., a fost descoperit recent în comuna Șoimuș, județul Hynedoara.

Monedele au fost găsite de un căutător autorizat într-o zonă împădurită situată între localitățile Şoimuș și Păuliș, după care au fost duse la sediul Primăriei Şoimuș, unde au fost inventariate. De aici au fost preluate și aduse specialiștilor din cadrul Direcției Județene de Cultură (DJC) Hunedoara, iar în cursul zilei de miercuri monedele au fost predate Muzeului Civilizației Dacice și Romane (MCDR) Deva.

„Monedele au fost predate colegilor de la MCDR Deva, unde un expert numismat, acreditat de Ministerul Culturii, va face o evaluare a acestora. După ce se va stabili valoarea pieselor, persoana care le-a găsit poate primi o despăgubire din partea statului. Valoarea despăgubirii poate fi de 30% și ar putea urca la 45% dacă bunul cultural este foarte important”, a declarat, pentru Agerpres, Cristina Rișcuța, consilier pe probleme de patrimoniu mobil în cadrul DJC Hunedoara.

Foto: Facebook / Mihai Gabriel Irimie
Foto: Facebook / Mihai Gabriel Irimie

Specialiștii DJC Hunedoara se vor deplasa și în zona în care a fost descoperit tezaurul, urmând ca acolo să fie deliminată o zonă de protecție în vederea efectuării de cercetări arheologice ulterioare.

Cele 407 monede, cel mai probabil denari romani din argint, au fost descoperite pe raza comunei Şoimuș de către un cetățean cunoscut ca un căutător autorizat, piesele fiind predate marți Primăriei Şoimuș.