Texte ascunse, descoperite în pergamentele manuscriselor de la Marea Moartă  jpeg

Texte ascunse, descoperite în pergamentele manuscriselor de la Marea Moartă

📁 Istoria Religiilor
Autor: Redacția
🗓️ 2 iunie 2020

Cercetătorii de la Universitatea din Manchester au descoperit că o serie de fragmente de pergament din manuscrisele de la Marea Moartă, despre care se credea până acum că nu conțin niciun text, conțin de fapt anumite texte ascunse, invizibile cu ochiul liber, dar care pot fi observate în timpul analizelor multispectrale, informează Science Alert.

Aceste pergamente i-au fost donate în anii ‘50 expertului Ronald Reed, de la Universitatea din Leeds, de către guvernul Iordaniei. Colecția, despre care se credea că nu conține niciun text, iar mulți dintre cercetători o vedeau lipsită de valoare, a fost autentificată, dovedindu-se că nu reprezintă un fals.

Câteva decenii mai târziu, în 1997, colecția Reed a ajuns la Universitatea din Manchester. Însă abia relativ de curând, istoricul și arheologul Joan Taylor, de la King’s College London, a realizat că ar putea fi vorba de mai mult decât de o simplă colecție de manuscrise fără niciun text.

„Privind unul dintre fragmentele de manuscris printr-o lupă, mi s-a părut că văd o literă mică, care abia se distingea - litera L în limba ebraică,” a spus Taylor.

„Sincer, din moment ce se credea că aceste fragmente sunt goale și chiar au fost tăiate pentru studii, am crezut că doar mi se pare. Dar ulterior am avut aceeași impresie în timp ce priveam și alte fragmente, păreau să aibă și ele litere”, a adăugat Taylor.

Taylor și echipa sa au analizat 51 de fragmente din colecția Reed, identificând șase care meritau un studiu suplimentar. S-a dovedit că patru dintre acestea conțineau texte în ebraică și aramaică, scrise în cerneală pe bază de carbon, dar și mai multe simboluri. Experții continuă să lucreze cu aceste manuscrise, iar rezultatele finale ale cercetării vor fi publicate într-un studiu științific.

Până acum, cel mai important fragment de text găsit de experți include patru rânduri a câte 15-16 litere fiecare. În această secțiune, se poate citi cuvântul Sabbat (Sabatul), iar cercetătorii consideră că textul ar putea fi legat de cartea biblică a lui Ezechiel (46: 1-3).

„Cu noile tehnici de studiere a textelor antice, disponibile acum, am simțit că trebuie să știm dacă aceste scrisori pot fi descifrate. Există doar câteva scrieri pe fiecare fragment, dar sunt ca niște bucăți lipsă dintr-un puzzle pe care îl găsești sub o canapea”, a spus Taylor.

Deși această descoperire ar putea să pară pentru cei neavizați una minoră, savanții spun că orice lucru nou relevat în privința manuscriselor de la Marea Moartă reprezintă o descoperire importantă.

Manuscrisele de la Marea Moartă au o vechime de aproximativ 2.000 de ani. Au fost găsite între 1947 și 1956 în grotele din Qumran în Cisiordania și sunt considerate și azi unele dintre cele mai importante descoperiri arheologice din toate timpurile. Ele cuprind texte religioase în ebraică, în aramaică și în greacă, precum și cel mai timpuriu Vechi Testament cunoscut.

Foto sus: Joan Taylor, examinând manuscrisele de la Marea Moartă (© University of Manchester)