image

Sute de antichități din Grecia, recuperate după 17 ani

Circa 351 de antichități provenite din Grecia, datând din neolitic până în epoca bizantină, au fost recuperate după un proces de 17 ani intentat de autoritățile elene dealer-ului britanic de antichități Robin Symes, care se află în lichidare.

Potrivit Ministerului grec al culturii, Robin Symes făcea parte dintr-o rețea care se ocupa cu comerțul artefactelor arheologice jefuite, relatează Radio România Cultural. Ministrul Culturii, Lina Mendoni, a declarat că bătălia juridică pentru repatrierea antichităților jefuite din Grecia a început în 2006, când autoritățile elene au început să investigheze societatea Robin Symes Ltd, relatează radioromaniacultural.ro.

Mendoni a menționat eforturile depuse de arheologi și de oficialii Ministerului Culturii din mai multor guverne trecute, de poliția și sistemul judiciar grec, precum și de serviciul juridic al Ministerului Afacerilor Externe.

În lista lungă a descoperirilor se află o statuetă din piatră albă din epoca neolitică (mileniul IV î.Hr.), o figurină timpurie (3200-2700 î.Hr.), o statuie de marmură spartă a unei kore arhaice (550-500 î.Hr.), statuia lui Alexandru cel Mare la o vârstă fragedă (a doua jumătate a secolului al II-lea d.Hr.) și un cap de marmură arhaic al unei kore sau al unui sfinx (550-500 î.Hr.).

Grecia și-a intensificat eforturile pentru a recupera antichitățile jefuite. În 2021, a câștigat cauza pentru returnarea a 47 de antichități jefuite, recuperate din colecția miliardarului Michael Steinhardt. Antichitățile din colecția lui Steinhardt sunt din Insulele Ciclade, Creta, Grecia Centrală, Samos și Rodos. Acestea au inclus o serie de săbii de bronz, figurine, un altar minoic, un bust de grifon din bronz și o statuie kouros.

Mai multe pentru tine...