image

SUA se pregătesc să aprobe trimiterea de sisteme de rachetă cu rază lungă de acţiune, principala solicitare a Ucrainei

📁 Istorie recentă
🗓️ 27 mai 2022

Cea mai urgentă nevoie a Ucrainei o reprezintă MLRS (sistem de lansare de rachete multiple) pentru a contrabalansa superioritatea Rusiei în ceea ce priveşte armamentul greu, a spus ministrul de Externe ucrainean Dmitro Kuleba, potrivit CNN, citat de adevarul.ro. SUA discută despre trimiterea de sisteme avansate în Ucraina.

Situaţia militară în regiunile din est este "atât de disperată pe cât spun oamenii - chiar mai rea decât spun oamenii", a afirmat Kuleba într-o sesiune live de întrebări şi răspunsuri pe Twitter, din Polonia. Singurul răspuns care ar funcţiona, a spus el, ar fi cu "mai multe arme grele. Fără acestea, nu vor putea să-i împingem înapoi".

El a numit decizia Washingtonului pe această problemă "crucială". Potrivit CNN, administraţia Biden se pregăteşte să crească nivelul armelor pe care le oferă Ucrainei, trimiţând sisteme avansate, de rachete cu rază lungă de acţiune, având în vedere că aceasta devine principala solicitare a ucrainenilor, potrivit mai multor oficiali. Administraţia înclină spre a trimite sistemele ca parte dintr-un pachet mai mare de asistenţă militară şi de securitate pentru Ucraina, care ar putea fi anunţat deja săptămâna viitoare.

Pe lângă ministrul de Externe, şi alţi înalţi oficiali ucraineni, inclusiv preşedintele Volodimir Zelenski, au cerut în ultimele săptămâni SUA şi aliaţilor să asigure MLRS. Sistemul de arme fabricat în SUA poate lansa o ploaie de rachete la sute de kilometri - mult mai departe decât orice sistem pe care Ucraina îl are deja - ceea ce, susţin ucrainenii, ar putea fi revoluţionar în războiul cu Rusia.

Un alt sistem pe care Ucraina l-a cerut este HIMARS (sistem de rachete de artilerie de mare mobilitate), care este mai uşor şi este montat pe cadru de camion, fiind capabil să lanseze muniţii similare cu MLRS. În ultimele săptămâni, Rusia a lovit greu Ucraina în est, unde ucrainenii sunt depăsiţi numeric şi din punctul de vedere al armelor, au spus oficiali ai acestui stat.

Mai multe pentru tine...