image

SUA au informaţii credibile că armata rusă i-a executat pe ucrainenii care au încercat să se predea lângă Doneţk

📁 Istorie recentă
🗓️ 28 aprilie 2022

SUA au informaţii credibile că armata rusă i-a executat pe ucrainenii care au încercat să se predea, spune oficialul Statele Unite deţin informaţii credibile conform cărora o unitate militară rusă i-a executat pe ucraineni care încercau să se predea lângă Doneţk, a declarat miercuri ambasadorul general pentru justiţia penală globală, Beth Van Schaack, la ONU, relatează adevarul.ro.

Mesajul nostru simplu către conducerea militară şi politică a Rusiei: lumea urmăreşte, iar voi veţi fi traşi la răspundere”, a transmis oficialul. ”Acum avem informaţii credibile că o unitate militară rusă care opera în vecinătatea Doneţk a executat ucrainenii care încercau să se predea, în loc să-i aresteze”, a spus Van Schaak, potrivit CNN. ”Dacă este adevărat, aceasta ar fi o încălcare a unui principiu de bază al legilor războiului: interzicerea executării civililor şi a combatanţilor care sunt în afara luptei”, a adăugat ea.

Van Schaak a mai spus că SUA au „rapoarte credibile despre indivizi ucişi în stil de execuţie cu mâinile legate; cadavre care prezintă semne de tortură; relatări îngrozitoare despre violenţa sexuală împotriva femeilor şi fetelor.”

”Aceste imagini şi rapoarte sugerează că atrocităţile nu sunt rezultatul unor unităţi sau indivizi necinstiţi, ci mai degrabă dezvăluie un model profund tulburător de abuz sistematic în toate zonele în care forţele Rusiei sunt angajate”, a adăugat Van Schaak.

„Să fim clari: cei care au dezlănţuit, au comis şi au ordonat aceste crime trebuie traşi la răspundere, iar dovezile acestei crime cresc zilnic”, a spus Van Schaak. „Mesajul nostru simplu către conducerea militară şi politică a Rusiei: lumea urmăreşte, iar voi veţi fi traşi la răspundere”, a completat ea. Statele Unite salută ancheta CPI privind atrocităţile comise în Ucraina. „Statele Unite sprijină o serie de investigaţii internaţionale privind atrocităţile din Ucraina. Acestea includ cele conduse de Curtea Penală Internaţională, ONU şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa”, a mai precizat oficialul.

Mai multe pentru tine...