image

Cancelarul german: NATO trebuie să evite o confruntare militară cu Rusia care ar putea duce la un Al Treilea Război Mondial

📁 Istorie recentă
🗓️ 22 aprilie 2022

NATO trebuie să evite o confruntare militară cu Rusia care ar putea duce la un al treilea război mondial, a declarat cancelarul german Olaf Scholz, într-un amplu interviu acordat publicaţiei Der Spiegel, în care a fost întrebat despre reticenţa Germaniei de a livra armament greu Ucrainei, transmite agerpres.ro.

Scholz se confruntă cu tot mai multe critici în ţară şi în străinătate pentru aparenta reticenţă a guvernului său de a livra armament greu de luptă Ucrainei, precum tancuri şi obuziere, deşi alţi aliaţi occidentali intensifică aceste transporturi.

Întrebat de ce consideră că livrarea de tancuri ar putea duce la un război nuclear, Scholz a spus că nu există un regulament care să stabilească când Germania ar putea fi considerată parte a războiului din Ucraina.

'De aceea, este cu atât mai important să analizăm fiecare pas cu mare atenţie şi să ne coordonăm îndeaproape', a afirmat cancelarul.

'Să evităm o escaladare spre NATO este o prioritate de vârf pentru mine', a subliniat el.

'Din acest motiv, nu mă concentrez pe sondaje şi nu mă las iritat de apelurile stridente. Consecinţele unei erori ar fi dramatice', a insistat cancelarul german.

Separat, Scholz şi-a apărat decizia de a nu stopa imediat importurile de gaz din Rusia: 'Nu văd absolut deloc cum un embargou asupra gazului ar pune capăt războiului. Dacă (preşedintele rus Vladimir) Putin ar fi deschis la argumente economice, nu ar fi început niciodată acest război nebunesc', a explicat el.

'În al doilea rând, ai acţiona ca şi când ar fi vorba despre bani. Dar este vorba despre a evita o criză economică dramatică şi pierderea a milioane de locuri de muncă şi fabrici care nu şi-ar mai deschide niciodată porţile', a adăugat şeful guvernului german.

Scholz a mai spus că aceasta ar avea consecinţe considerabile nu doar pentru Germania, ci şi pentru Europa şi viitorul finanţării reconstrucţiei Ucrainei.

Mai multe pentru tine...