„Stonehenge din Nord”, un ansamblu alcătuit din misterioase structuri circulare (foto: captură video Youtube / English Heritage)

„Stonehenge din Nord”,un ansamblu neolitic alcătuit din misterioase structuri circulare / VIDEO

📁 Preistorie
Autor: Redacția
🗓️ 9 februarie 2023

Un vast sit preistoric supranumit „Stonehenge din Nord”, în virtutea similarităților sale cu celebrul și enigmaticul complex neolitic, s-a deschis pentru public în nordul Angliei.

„Thornborough Henges” este un ansamblu alcătuit din trei misterioase structuri circulare, care amintesc de Stonehenge, și datează de acum 3.500-2.500 de ani î.Hr., informează Agerpres.

Potrivit agenție guvernamentale care administrează patrimoniul britanic, Historic England, „Thornborough Henges” este „probabil cel mai important sit antic situat între Stonehenge (sud-vestul Angliei, n.red) și insulele Orkney din Scoția”.

Deși vestigiile sunt în continuare vizibile în mare parte, n-au fost foarte bine conservate întrucât zona a fost cultivată masiv pe parcursul anilor. De la înălțime, se disting în mod clar cercurile de mari dimensiuni.

Specialiștii cred că numărul impresionant de persoane care au fost mobilizate pentru construcția enigmaticului complex neolitic indică importanța complexului megalitic pentru societatea din vremea aceea.

Potrivit cercetătorilor, situl era vizibil pe mai mulți kilometri în orice direcție. Cercurile ample, cu diametre de peste 200 de metri, au fost cu siguranță locuri de adunare pentru ceremonii, dar au servit în mod egal și ca spații de întâlnire și pentru schimburi comerciale.

Thornborough Henges face parte dintr-un peisaj ritualic preistoric de la Ferrybridge la Catterick și este, potrivit Historic England, „unic din punctul de vedere al mărimii, aliniamentului și gradul de conservare”.

Mai multe pentru tine...