Misterul originii megaliţilor de la Stonehenge a fost elucidat  jpeg

Misterul originii megaliţilor de la Stonehenge a fost elucidat

📁 Preistorie
Autor: Redacția
🗓️ 30 iulie 2020

Originea pietrelor gigant de la Stonehenge a fost descoperită cu ajutorul unei pietre care lipsea din ansamblu, fiind luată de la Stonehenge în timpul unor săpături arheologice în 1958 și returnată anul trecut, relatează BBC.

Un test făcut pe fragmentul de un metru s-a potrivit unui studiu geochimic al megaliţilor. Arheologii au identificat sursa pietrelor ca fiind la 25 de kilometri nord de sit, în apropiere de Marlborough.

Megaliţii cu înălţime de şapte metri, care cântăresc aproximativ 20 de tone, formează potcoava centrală a Stonehenge. Pietrele albastre, mai mici, au fost identificate ca provenind din Preseli Hills (Ţara Galilor), dar blocurile din gresie au fost imposibil de identificat până acum.

„A fost foarte interesant să folosim ştiinţa secolului 21 pentru a înţeleger trecutul Neolitic şi, în sfârşit, să răspundem unei întrebări pe seama căreia arheologii dezbat de secole”, a declarat profesorul David Nash de la Brighton University, care a condus studiul. 

Piatra analizată acum a fost luată de la Stonehenge în timpul unor săpături arheologice în 1958. Nimeni nu ştia unde se află această piatră, până anul trecut, când a fost returnată de Robert Phillips, un bărbat în vârstă de 89 de ani, care a fost implicat în lucrările de atunci.