Sticlă din Târgoviștea medievală, sec. XVI. FOTO Florin Petrică

Sticlă medievală descoperită în interiorul Curții Domnești din Târgoviște

📁 Istorie Medievală Românească
Autor: Corina Slămnoiu
🗓️ 6 aprilie 2023

Straturile de pământ din jurul Curții Domnești din Târgoviște continuă să le aducă surprize arheologilor care sapă în acea zonă. Istorii au scos la lumină mai multe bucăți de sticlă, semn că în zonă ar putea exista și alte obiecte de valoare.

Arheologii târgovișteni au descoperit bucăți de sticlă din Târgoviștea medievală (sec. XVI), fără vreo valoare anume, dar asta ar putea duce la alte descoperiri.

Cioburile aduc noroc. Este un borcan spart, găsit într-o groapă menajeră, nu e ceva spectaculos. Am descoperit sticlă în mai multe locuri, iar aspectul ăsta este important pentru istoria Târgoviștei”, spune istoricul Florin Petrică.

Săpăturile ample efectuate de arheologi, în ultima perioadă la Mănăstirea Viforâta, de lângă Târgoviște, au condus la o descoperire extrem de importantă. Specialiştii au dat peste un lacrimarium foarte vechi.

Face parte din categoria Lacrimarium, Balsamarium sau Olfactoriolum, botezat mai modern „Unguentarium” și are o vechime mare, fiind întâlnit în civilizaţia elenistică, răspândit în Imperiul Roman, în cel Bizantin şi în statele ce au orbitat în aria de influenţă a Ortodoxei bizantine.

Sticlă din Târgoviștea medievală, sec. XVI (foto: Florin Petrică)
Sticlă din Târgoviștea medievală, sec. XVI (foto: Florin Petrică)

Vasele de sticlă intacte au fost găsite în contexte arheologice deosebite, fiind depuse în locuri special amenajate pentru protecţie.

În ele se păstrau uleiurile sfinte - mirul. Aceste vase apar în sec. XIV-XVIII, pe tot întinsul Ţării Româneşti.

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro

Mai multe pentru tine...