Topor preistoric din corn de cerb, restaurat la Târgoviște (foto: Facebook / Muzeul Județean Buzău)

Topor preistoric din corn de cerb, restaurat la Târgoviște / FOTO

📁 Muzeele României
Autor: Redacția
🗓️ 27 februarie 2023

În cursul săpăturilor arheologice desfășurate în comuna Berca, județul Buzău, în cadrul proiectului de Consolidare, restaurare și punere în valoare a ansamblului Schitul „Sfinții Mihail și Gavriil” – Berca, pe lângă structurile medievale târzii au fost documentate consistente și valoroase vestigii preistorice (datând din eneolitic și epoca bronzului), informează un comunicat al Muzeului Județean Buzău.

Dintr-una dintre gropile săpate în perioada eneolitică a fost recuperată în 2020 o piesă de corn deosebită. Este vorba despre un topor atent finisat pe întreaga suprafață, realizat din ramura principală a unui corn de cerb.

Afectat de foc (înaintea depunerii în groapă) și de umiditatea existentă în sol, toporul s-a conservat parțial, fiind extrem de friabil în momentul descoperirii.

„Este prima piesă de acest fel care intră în patrimoniul Muzeului Județean Buzău, completând colecția de obiecte preistorice deținute de instituție. Chiar din momentul descoperirii am remarcat calitatea estetică aparte a piesei, forma atent obținută prin debitarea și perforarea cornului de cerb”, precizează comunicatul citat.

Toporul restaurat la Târgoviște (foto: Facebook / Muzeul Județean Buzău)
Toporul restaurat la Târgoviște (foto: Facebook / Muzeul Județean Buzău)

Prelevat cu grijă, toporul a fost trimis pentru restaurare către laboratorul Complexului Muzeal Național ”Curtea Domnească”, Târgoviște. După parcurgerea fluxului tehnologic al procesului de conservare-restaurare piesa de corn a revenit la Buzău, urmând să fie inclusă în expoziția permanentă a Muzeului Județean Buzău.