Un topor vechi de 3 500 de ani, descoperit într o pădure din Prahova jpeg

Un topor vechi de 3.500 de ani, descoperit într-o pădure din Prahova

Un topor din bronz, vechi de aproximativ 3.500 de ani, a fost descoperit, luni, de un pasionat de istorie ├«ntr-o p─âdure din imediata apropiere a p├ór├óului D├ómbu, jude╚Ťul Prahova. T├ón─ârul care a g─âsit obiectul spune c─â nu este interesat de nicio recompens─â ╚Öi l-a predat autorit─â╚Ťilor.

Toporul din bronz, are aproximativ 15 centimetri lungime ╚Öi 5 centimetri l─â╚Ťime ╚Öi este aproape intact ├«n ciuda vechimii de peste 3500 de ani. Obiectul a fost g─âsit, luni, ├«ntr-o zon─â ├«mp─âdurit─â din imediata apropiere a p├ór├óului D├ómbu, pe raza localit─â╚Ťii prahovene B─âicoi, relateaz─â Adev─ârul.

Obiectul a fost predat primarului din B─âicoi, iar acesta a luat leg─âtura cu reprezentan╚Ťii Muzeului de Istorie din Ploie╚Öti.

ÔÇŁDescoperirea a fost f─âcut─â de un prieten de-al meu care este autorizat de Poli╚Ťie s─â fac─â astfel de c─âut─âri. El este doar pasionat de istorie ╚Öi nu este interesat de recompense. Mi-a predat mie toporul, iar dup─â ce am studiat pu╚Ťin, am aflat c─â obiectul este vechi de aproximativ 3500 de ani. Aceast─â descoperire nu face altceva dec├ót s─â schimbe radical istoria localit─â╚Ťii B─âicoi, atestat─â documentar din perioada domniei lui Mihai Viteazu. Toporul se afl─â acum la Muzeul de Istorie din Ploie╚Öti care urmeaz─â s─â-l expun─â pentru publicÔÇŁ, a declarat Marius Constantin, primarul localit─â╚Ťii prahovene.

topor 2 jpg jpeg

Toporul vechi de 3500 de ani a fost predat de arheologul de ocazie primarului din B─âicoi (foto: Marius Constantin)