Un topor vechi de 3 500 de ani, descoperit într o pădure din Prahova jpeg

Un topor vechi de 3.500 de ani, descoperit într-o pădure din Prahova

📁 Preistorie
🗓️ 11 aprilie 2018

Un topor din bronz, vechi de aproximativ 3.500 de ani, a fost descoperit, luni, de un pasionat de istorie într-o pădure din imediata apropiere a pârâului Dâmbu, județul Prahova. Tânărul care a găsit obiectul spune că nu este interesat de nicio recompensă și l-a predat autorităților.

Toporul din bronz, are aproximativ 15 centimetri lungime și 5 centimetri lățime și este aproape intact în ciuda vechimii de peste 3500 de ani. Obiectul a fost găsit, luni, într-o zonă împădurită din imediata apropiere a pârâului Dâmbu, pe raza localității prahovene Băicoi, relatează Adevărul.

Obiectul a fost predat primarului din Băicoi, iar acesta a luat legătura cu reprezentanții Muzeului de Istorie din Ploiești.

”Descoperirea a fost făcută de un prieten de-al meu care este autorizat de Poliție să facă astfel de căutări. El este doar pasionat de istorie și nu este interesat de recompense. Mi-a predat mie toporul, iar după ce am studiat puțin, am aflat că obiectul este vechi de aproximativ 3500 de ani. Această descoperire nu face altceva decât să schimbe radical istoria localității Băicoi, atestată documentar din perioada domniei lui Mihai Viteazu. Toporul se află acum la Muzeul de Istorie din Ploiești care urmează să-l expună pentru public”, a declarat Marius Constantin, primarul localității prahovene.

topor 2 jpg jpeg

Toporul vechi de 3500 de ani a fost predat de arheologul de ocazie primarului din Băicoi (foto: Marius Constantin)