Statuia împărătesei Ecaterina cea Mare din Odesa (© Marco Fieber / Flickr)

Statuia împărătesei Ecaterina cea Mare va fi îndepărtată din Odesa

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 1 decembrie 2022

Consiliul municipal din orașul ucrainean Odesa a votat pentru dezmembrarea și îndepărtarea unui monument al împărătesei Ecaterina cea Mare a Rusiei.

Statuia, care este cunoscută oficial sub numele de Monumentul Fondatorilor Odesei, este amplasată într-o piață centrală, a fost vandalizată în mod repetat de la invazia Ucrainei din 24 februarie care i-a determinat pe mulți ucraineni să respingă legăturile istorice ale țării lor cu Moscova, relatează Reuters.

O mică majoritate a locuitorilor din Odesa votaseră deja - într-un sondaj online organizat de autoritățile orașului - pentru îndepărtarea statuii Ecaterinei cea Mare, care a fost împărăteasa Rusiei între 1762 și 1796.

Mai multe petiții au fost transmise, de asemenea, președintelui Volodimyr Zelenskii, cerând îndepărtarea statuii, dar numai autoritățile locale erau împuternicite legal să ia decizia. Statuia va fi mutată temporar într-un spațiu de depozitare și dusă apoi într-un muzeu.

Fondat de Ecaterina cea Mare la sfârșitul secolului al XVIII-lea, Odesa a fost un oraș strategic pentru Rusia Imperială și Uniunea Sovietică.

De când Ucraina și-a câștigat independența în 1991, portul său era ca o parte importantă a economiei ucrainene, dar a fost lovit în mod repetat în timpul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Inaugurarea monumentului original (© LoginOdessa / Wikimedia Commons)
Inaugurarea monumentului original (© LoginOdessa / Wikimedia Commons)

Ridicată pentru prima dată în 1900, statuia Ecaterinei cea Mare a fost demontată în 1920 sub dominația sovietică, dar restaurată de autoritățile ucrainene în 2007.

Mai multe pentru tine...