image

Rămășițele prințului Grigori Potemkin, favoritul Ecaterinei cea Mare, „evacuate” din Herson

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 31 octombrie 2022

Autoritățile instalate de Moscova în orașul Herson au demontat monumentul prințului Grigori Potemkin și au dezgropat rămășițele acestuia din Catedrala Sfânta Ecaterina din Herson pentru a le transfera cel mai probabil pe teritoriul Rusiei, relatează presa internațională.

O publicație din Herson a publicat acum câteva zile un piedestal gol pe locul în care se afla monumentul lui Grigori Potemkin înainte de ocuparea orașului de către armata rusă.

De asemenea, potrivit unor publicații independente din Rusia, Moscova a trimis o comisie specială la Catedrala Sfânta Ecaterina din Herson pentru a scoate de acolo rămășițele acestui prinț cunoscut pentru faptul că era unul dintre amanții împărătesei Ecaterina cea Mare a Rusiei.

Vladimir Saldo, omul numit de Moscova la conducerea regiunii Herson, a declarat că oasele prințului Potemkin au fost dezgropate din motive de securitate.

„Am dus rămășițele prințului pe malul stâng al râului (Nipru, n. red.). Le vom readuce, atât rămășițele, cât și toate relicvele, acolo unde le este locul”, a declarat el pentru un post local de televiziune, citat de adevarul.ro.

Grigori Potemkin este considerat un erou național în Rusia. În momentul lansării invaziei din Ucraina, în februarie, Vladimir Putin a reamintit de acest favorit al Ecaterinei cea Mare care ar fi contribuit la fondarea orașelor Herson și Odesa și la împingerea frontierelor Imperiului Rus către Vest.

Un monument în cinstea lui Potemkin a fost ridicat în Herson în 1836, la 45 de ani de la moartea sa, dar nu s-a mai știut nimic despre el după intrarea trupelor sovietice în oraș în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În 2003, o copie a monumentului istoric a fost instalată în același loc.

Mai multe pentru tine...