Serbia vrea să dea în judecată NATO pentru folosirea uraniului sărăcit în timpul bombardamentelor din 1999  jpeg

Serbia vrea să dea în judecată NATO pentru folosirea uraniului sărăcit în timpul bombardamentelor din 1999

­čôü Istorie recent─â
Autor: Redac╚Ťia

Un grup de medici ╚Öi avoca╚Ťi din mai multe ╚Ť─âri, care beneficiaz─â de sprijinul activ al guvernului de la Belgrad, vrea s─â dea ├«n judecat─â NATO la Tribunalul de la Haga pentru pentru folosirea uraniului s─âr─âcit ├«n timpul bombardamentelor din 1999.

Mai mul╚Ťi exper╚Ťi sprijini╚Ťi de Belgrad afirm─â c─â bombardamentele din Serbia ╚Öi Muntenegru au dus la un ÔÇťdezastru ecologic majorÔÇŁ care a afectat s─ân─âtatea a mii de oameni din regiune. Echipa de exper╚Ťi afirm─â, sprijinindu-se par╚Ťial chiar pe documente NATO, c─â for╚Ťele NATO au folosit atunci ├«ntre 10 ╚Öi 15 tone de uraniu s─âr─âcit, un de╚Öeu recuperat din instala╚Ťiile de ├«mbog─â╚Ťire a uraniului natural ╚Öi care e folosit pentru proiectile perforante, informeaz─â Radio Europa Liber─â.

Avoca╚Ťi ╚Öi medici din ╚Ť─âri ale UE, Rusia, China, India, Turcia ╚Öi Serbia se preg─âtesc s─â dea ├«n judecat─â cele 19 ╚Ť─âri din NATO care au format alian╚Ťa ce a participat ├«n 1999 la bombardarea Iugoslaviei, compus─â atunci din Serbia ╚Öi Muntenegru.

Pl├óngerea va cere ca cele 19 ╚Ť─âri din NATO care au participat la alian╚Ťa ad-hoc de atunci s─â fie obligate s─â pl─âteasc─â compensa╚Ťii pentru ÔÇťdaunele financiare ╚Öi non-financiareÔÇŁ ╚Öi s─â le asigure tratament medical celor presupu╚Öi a fi atin╚Öi de cancer din cauza bombardamentelor de atunci.

Novi Sad 1999 jpg jpeg

NATO a lansat campania de bombardare a Iugoslaviei pe 24 martie 1999, f─âr─â a fi primit un mandat clar din partea Consiliului de Securitate ONU. Campania a fost lansat─â dup─â ce pre╚Öedintele iugoslav, mort de atunci ├«n deten╚Ťie la Haga, Slobodan Milo╚Öevici, a refuzat s─â semneze un acord de pace ce ar fi pus cap─ât ├«nfrunt─ârilor dintre armata iugoslav─â ╚Öi rebelii albanezi din Kosovo care c─âutau s─â ob╚Ťin─â independen╚Ťa provinciei. Potrivit organiza╚Ťiei non-guvernamentale Human Rights Watch, bombardamentele NATO au ucis circa 500 de persoane, ├«n 78 de zile.