Serbia și Kosovo, pregătite să își revizuiască granița comună
La zece ani de la separarea unilaterală a Kosovo de Serbia, cele două țări sunt încă departe de a ajunge la un acord pentru a-și normaliza relațiile. Cu toate acestea, Serbia și Kosovo ar fi pregătite pregătite să își revizuiască granița comună pentru ca ambele țări să fie mai omogene din punct de vedere etnic.
Președinții Serbiei, Aleksandar Vučić și omologul său din Kosovo, Hashim Thaçi, și-au exprimat, sâmbătă, în Austria, intenția de a ajunge la un acord de modificare a frontierelor pentru a ajunge la o soluționare istorică a conflitului iugoslav și au cerut Uniunii Europene să le ofere sprijin, relatează Adevărul.
Priștina ar putea ceda Belgradului un teritoriu din nordul Kosovo, care găzduiește o mare populație de etnie sârbă, primind în schimb Valea Presevo (o regiune din sudul Serbiei, care găzduiește o mare comunitate etnică albaneză). Alte teritorii din Kosovo, locuite masiv de etnici sârbi sau care adăpostesc importante mănăstiri ortodoxe, ar putea obține statut special. Ca parte a acordului, Serbia va recunoaște independența Kosovo, ceea ce ar deschide ușa pentru integrarea deplină a Priștinei cu organizațiile internaționale.
Belgradul susține că propunerile liderului kosovar pot reprezenta o șansă de atingere a compromisului și rezolvare a disputei dintre Serbia și Kosovo, care împiedică accesul ambelor în Uniunea Europeană.
Criticii spun că ideea retrasării graniței poate destabiliza regiunea. Chiar dacă cele două părți vor încheia un acord, demarcarea noilor frontiere ar ridica multe dificultăți, deoarece Belgradul și Pristina ar trebui să decidă exact ce teritoriu să facă schimb, dacă parcelele schimbate au aceeași dimensiune, soarta unor importante infrastructuri și resurse naturale din regiunile afectate.
Schimbul de populație și compensațiile pentru persoanele care își pierd proprietatea ar putea deveni, de asemenea, problematice. În plus, orice acord între Serbia și Kosovo ar trebui să fie sprijinit de actorii străini care sunt prezenți în regiune, în special Statele Unite, Rusia și Uniunea Europeană.
Germania se opune, SUA agreează ideea
Liderii UE s-au opus mult timp acestui mod de soluționare temându-se că ar putea fi un precedent pentru solicitarea modificării altor granițe în Balcani, eventual reaprinzând violența etnică a războaielor din anii 1990.
Cancelarul german Angela Merkel a respins orice tentativă de modificare a fontierei dintre Kosovo și Serbia, după ce lideri kosovari și sârbi au făcut mai multe sugestii în acest sens. Merkel exclude orice încercare de împărțire a Kosovo, fapt ce ar putea aduce un nou conflict în Balcani.
În schimb, Statele Unite sunt deschise pentru un schimb de teritorii între Kosovo și Serbia, ca parte a unui acord de normalizare a relațiilor dintre cei doi foști inamici din războiul iugoslav, a declarat consilierul american pentru Securitate Națională, John Bolton.
Foto sus: Preşedintele Kosovo, Hashim Thaci (stânga), și preşedintele Serbiei, Aleksandr Vucici, la o întâlnire cu şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini