Secretul Marelui Zid Chinezesc jpeg

Secretul Marelui Zid Chinezesc

­čôü Istoria Chinei
­čŚô´ŞĆ 7 iunie 2012

Marele Zid Chinezesc are o lungime de 21.196, 18 kilometri, conform unor m─âsur─âtori care au durat cinci ani ┼či au fost f─âcute publice de cur├ónd, scrie Daily Mail.

Astfel, Marele Zid Chinezesc se dovede┼čte a fi de peste dou─â ori mai lung dec├ót estim─ârile ini┼úiale (8.850 de km), bazate pe izvoare istorice.

M─âsur─âtoarea oficial─â, f─âcut─â de Administra┼úia Patrimoniului Cultural din China, include ┼či ruinele Marelui Zid Chinezesc, care nu au fost luate ├«n seam─â la estim─ârile anterioare.

image

De asemenea, cercetarea a relevat existenţa unui număr de 43.721 de situri de patrimoniu, de-a lungul Zidului. De altfel, structura este inclusă din 1987 în patrimoniul UNESCO, scrie Daily Mail.

Zidul, cea mai mare structură realizată de mâna omului, a fost construit începând cu anul 500 i.e.n, pentru a proteja graniţa de nord a Chinei. În prezent, se mai păstrează intact numai 8, 2% din Marele Zid, în timp ce, pe 74, 1% din lungime, structura este deteriorată.

Oficialii chinezi avertizeaz─â c─â structura este ├«n pericol din cauza fenomenelor naturale, dar ┼či a a┼čez─ârilor omene┼čti din jurul ei. ├Än prezent, China caut─â o modalitate prin care s─â limiteze efectul mineritului, al turismului ┼či al dezvolt─ârii infrastructurii asupra Marelui Zid Chinezesc, scrie Daily Mail.

www.gandul.info