image

Secretele din spatele marilor picturi // VIDEO

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: C. S.
🗓️ 29 decembrie 2023

Dezvăluirea feţei ascunse a unei opere de artă, aceasta este promisiunea „Reversos”, cea mai recentă expoziție propusă de Muzeul Prado din Madrid, unde publicul are ocazia să descopere reversul surprinzător al tablourilor, cu tentative nereuşite ale artiştilor sau mesaje ascunse, transmite Agerpres.

Cea mai faimoasă dintre picturile de la Prado, „Las Meninas” de Velázquez, este cea care a inspirat ideea expoziţiei. Această pânză uriaşă şi enigmatică îl arată privitorului pe pictor însuşi, în spatele şevaletului său. Un efect de oglindă care a alimentat numeroase teze din lumea artei.

Publicul este întâmpinat de o reproducere fidelă a reversului operei, un imens cadru de lemn de 3,6 metri pe 3,2 metri, expusă direct pe podea, ceea ce sporeşte impresia de gigantism a pânzei.

„Această expoziţie depăşeşte cu mult simplul fapt de a întoarce tablourile pe perete”, a explicat curatorul ei, Miguel Angel Blanco.

El a petrecut şapte ani analizând colecţiile de la Prado. „Am văzut toate reversurile picturilor. Faţă şi spate”. La acest proiect au fost adăugate opere împrumutate de la 29 de muzee şi colecţii internaţionale.

Printre acestea, un autoportret al lui Vincent Van Gogh, expus în premieră la muzeul spaniol, al cărui şevalet se află în prim-plan. O scenă similară cu „The Artist in his Studio” de Rembrandt, operă care este de asemenea expusă. Lucrări de Tiţian, Magritte, Goya şi, mai recent, Sophie Calle, completează colecţia.

Mai multe pentru tine...