Pictură semnată de Gustav Klimt din patrimoniul Muzeului Național Peleș

Două lucrări semnate Gustav Klimt de la Muzeul Peleș vor fi restaurate la Muzeul Brukenthal

Autor: Redacția
🗓️ 17 august 2023

Două lucrări de pictură semnate de Gustav Klimt, ce fac parte din patrimoniul Muzeului Național Peleș vor fi restaurate în cadrul Laboratorului de restaurare al Muzeului Național Brukenthal din Sibiu.

Muzeul Național Peleș a încheiat un contract cu Muzeul Național Brukenthal care prevede restaurarea a doua lucrări de pictură realizate de celebrul artist vienez Gustav Klimt și a unui tablou cu Regele Carol I realizat de artistul român Theodor Aman, informează un comunicat al Muzeului Național Brukenthal.

Pictură semnată de Gustav Klimt din patrimoniul Muzeului Național Peleș
Pictură semnată de Gustav Klimt din patrimoniul Muzeului Național Peleș

„Este o onoare ca să avem la Sibiu în custodie doua lucrări în ulei realizate de Gustav Klimt iar Laboratorul de restaurare a Muzeului Național Brukenthal să înceapă restaurarea a acestor piese importante din Muzeul Național Peleș, singura instituție de la noi care adăpostește câteva lucrări semnate de artistul și decoratorul austriac Gustav Klimt. Artă acestuia a contribuit la izbucnirea unei «revoluții» artistice în Europa. Una din cele mai renumite și cunoscute picturi ale lui Klimt este «Sărutul» (1907-1908). Ea datează din așa-numită perioadă «de aur» a artistului. Acest lucru este ilustrat cel mai bine de petalele aurii ce luminează fosforescent scena intimă a sărutului. De la Muzeul Național Peleș ne-au venit la Sibiu două lucrări: Primăvara și Vară”, precizează Alexandru Constantin Chituță, managerul interimar al Muzeului Național Brukenthal.

Conform managerului interimar al Muzeului Național Brukenthal, lucrările sunt clasate la categoria tezaur și conform legislației în vigoare, trebuie restaurate de către restauratori cu titlul de expert într-un laborator atestat de Ministerul Culturii.

Regele Carol I, portret de Theodor Aman, din patrimoniul Muzeului Național Peleș
Regele Carol I, portret de Theodor Aman, din patrimoniul Muzeului Național Peleș

„În anul 2023 Muzeul Național Peleș și Muzeul Național «Brukenthal» au lansat un parteneriat, pentru restaurarea unor lucrări de tezaur din colecția regală de pictură de la Sinaia. Unul dintre primele portrete ale regelui Carol I, după urcarea pe tronul României, a fost realizat în anul 1868 de marele pictor național Theodor Aman. Lucrarea, portret de aparat al domnitorului ce provenea din dinastia de Hohenzollern, îl arată pe tânărul suveran la începutul domniei, în uniformă militară, având în mâna dreaptă ruloul cu decretul de promulgare a tinerei Constituții a României. Lucrare emblematică pentru seria de portrete regale, cea a lui Aman constituie singurul portret realizat de un mare pictor român. Păstrată în depozitele Muzeului Național Peleș timp de decenii, într-o stare de conservare precară, anul acesta lucrarea lui Aman va reveni la viață” declarat dr. Narcis Dorin Ion, directorul general al Muzeului Național Peleș.

Picturile lui Gustav Klimt în Sala de Teatru a Castelului Peleș

Amplele operațiuni de restaurare ale ansamblului încep anul acesta, în cadrul unui program multianual, prin redarea prospețimii pânzelor „Primăvara” și „Vara”, lucrări amplasate pe peretele de vest al Sălii de Teatru, lângă loja regală.

Pictură semnată de Gustav Klimt din patrimoniul Muzeului Național Peleș
Pictură semnată de Gustav Klimt din patrimoniul Muzeului Național Peleș

„Unul dintre cele mai importante ansambluri decorative datorate lui Gustav Klimt se află, din anii 1884-1885, în Sala de Teatru a Castelului Peleș. Comandă a ctitorului reședinței regale de la Sinaia, ansamblul decorativ «Muze, măști, alegorii, embleme» este revelator pentru talentul părintelui Secesiunii vieneze. Deși tributare academismului târziu de nuanță simbolistă, lucrările anunță spiritul novator al picturii lui Klimt”, a adăugat dr. Narcis Dorin Ion.

Pictură semnată de Gustav Klimt din patrimoniul Muzeului Național Peleș
Pictură semnată de Gustav Klimt din patrimoniul Muzeului Național Peleș

Cum se va desfășura procesul de restaurare

„Cele două lucrări sunt pandante, au aceiași dimensiune (100 x 50 cm) și tehnică de execuție ulei pe pânză iar starea lor de conservare este asemănătoare. Într-o primă fază de lucru, doi restauratori au făcut o deplasare la Muzeul Național Peleș și au demontat picturile, acestea erau prinse pe perete, direct cu ajutorul unor cuie metalice, fapt ce a determinat ample deformări ale suportului. După ce picturile au ajuns în laborator, au fost realizate o serie de analize fizice cu ajutorul razelor X, precum și analize chimice XRF prin care au fost identificați pigmenții folosiți de pictor în realizarea lucrărilor. Pe baza acestor analize dar și după ce picturile au fost studiate în lumină UV au fost făcute o serie de propuneri de restaurare, pe etape de lucru ce urmează a fi executate. În etapa următoare restauratorii muzeului urmează să efectueze operațiuni specifice de: redare a planeității suportului textil; operațiuni de consolidare a marginilor suportului textil prin aplicarea de benzi de pânză cu gren similar cu cel original, aceste benzi vor ajuta la fixarea picturii pe șasiul de lemn; confecționarea unui șasiu profesional care să poată fi tensionat ulterior; operațiuni de curățare a stratului de culoare original, aceasta este o etapă deosebit de importantă și care trebuie efectuată cu maximă atenție pentru ca stratul de culoare original să nu fie pus în pericol; operațiuni de chituire și șlefuire; integrare cromatică a zonelor cu lacune stratigrafice ce au fost chituite și vernisarea finală a lucrării. În etapa finală picturile vor fi transportate la Muzeul Național Peleș unde vor fi montate pe perete”, a explicat Ioan Muntean, restaurator al Muzeului Național Brukenthal.