image

Capodoperă de secol XIII a ajuns din tomberonul de gunoi la Luvru

📁 Istoria Religiilor
Autor: C.P.
🗓️ 10 noiembrie 2023

O pictură din secolul al XIII-lea găsită în bucătăria unui proprietar care plănuia să o arunce la gunoi va fi preluată de Muzeul Luvru după ce a fost declarată comoară națională, transmite The Times.

Hristos Batjocorit, semnată de maestrul florentin Cenni di Pepo (supranumit Cimabue), a fost vândută la licitație pentru 24 de milioane de euro în 2019, la câteva luni după ce a fost descoperită atârnând deasupra unei sobe în timpul curățării unei case din provincia franceză.

Cumpărătorii ar fi fost milionarii chilieni Álvaro Saieh Bendeck, un economist, și soția sa Ana Guzmán Ahnfelt, arhitect. Ei nu au apucat niciodată să includă lucrarea în colecția lor, deoarece guvernul Franței a refuzat o licență de export. Miniștrii au declarat-o comoară națională, acordând în mod oficial Luvrului 30 de luni pentru a strânge fondurile necesare pentru achiziționarea ei. Muzeul din Paris a ajuns recent la un acord cu proprietarii.

Tabloul a fost reperat în urmă cu patru ani de Philomène Wolf, o licitatoare din Compiègne, în nordul Franței, când i s-a cerut să evalueze conținutul unei case care era în curs de lichidare. Proprietara, în vârstă de 90 de ani, a crezut că este o icoană din Rusia fără valoare și se pregătea să o arunce la gunoi.

Wolf a fost impresionată de calitatea acesteia și a crezut că ar putea fi o operă italiană. Experții care au folosit tehnologie modernă au confirmat că este opera lui Cimabue, considerat a fi cel care a deschis poarta către apoca Renașterii. Experții au datat lucrarea în anul anul 1280. Hristos batjocorit este una dintre cele aproximativ 15 lucrări cunoscute ale lui Cimabue.