image

Se redeschide Muzeul Memorial "Ion Creangă" din Humuleşti

🗓️ 31 mai 2024

Muzeul Memorial "Ion Creangă" din Humuleşti se va redeschide publicului începând cu 2 iunie, după ce în ultimele luni a beneficiat de un proiect de conservare şi protejare a patrimoniului.

"Într-o formulă expoziţională îmbogăţită, muzeul invită vizitatorii într-o lume a 'Amintirilor din copilărie' sugestiv creionată prin bunurile culturale etalate în interiorul şi exteriorul casei. Materialele expoziţionale complementare constând în panouri foto-documentare, ecran touch-screen şi reproduceri fotografice, aflate în curtea interioară şi în spaţiul expoziţional nou construit evidenţiază biografia şi opera marelui scriitor humuleştean, valoarea etnografică a locuinţei, şi ocupaţiile şi meşteşugurile practicate în lumea satului tradiţional din secolul al XIX-lea", se arată într-un comunicat de presă al Complexului Muzeal Naţional (CMN) Neamţ.

Noua expoziţie permanentă respectă specificul locuinţei tradiţionale de la jumătatea secolului al XIX-lea iar imobilul păstrează în linii mari compartimentarea iniţială.

"Potrivit mărturiilor lăsate de autorul capodoperei "Amintiri din copilărie" şi a descrierilor din prima jumătate a secolului al XX-lea, casa avea o cămară din care se urca în pod, o tindă şi o cameră de locuit, aceasta din urmă fiind organizată după specificul interiorului caselor ţărăneşti din acea perioadă: sobă mare cu cuptor de dormit, culme pe care atârnau hainele de sărbătoare, ladă de zestre, laviţă pentru şezători, icoane vechi, ştergare la ferestre, iar în mijloc, uneltele de ţesut şi tors", mai precizează CMN Neamţ.

După donaţia din 1944 a Sofiei Grigoriu, nepoata de soră a junimistului, prin care casa în care a copilărit scriitorul humuleştean a intrat în proprietatea "Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România', s-au făcut primele demersuri pentru amenajarea locuinţei ca muzeu.

Începând din 1951, scopul acestei instituţii de cultură a fost şi va rămâne acela de a cultiva memoria renumitului scriitor.

Mai multe pentru tine...