Colegiul Pedagogic Vasile Lupu din Iaşi (© Radudaniel75 / Wikimedia Commons)

Şcoala în care a studiat Ion Creangă şi-a închis porţile pentru elevi

📁 Patrimoniu în pericol
Autor: Redacția
🗓️ 21 martie 2023

Colegiul Pedagogic Vasile Lupu din Iaşi nu traversează o perioadă fastă. Instituţia de învăţământ, care pe 15 decembrie va împlini 168 de ani de la înfiinţare, şi-a închis porţile pentru elevi, din cauza stării deplorabile în care a ajuns clădirea.

Astfel, viitorii educatori şi învăţători sunt nevoiţi să înveţe pe băncile altor instituţii de învăţământ, conform unor programe improvizate. Acest lucru se întâmplă deoarece clădirea, în care s-au format oameni precum Ion Creangă şi Titu Maiorescu, are un risc mare de prăbuşire în cazul unui seism, informează adevarul.ro.

Pe lângă această unitate de învăţământ şi Grădiniţa cu Program Prelungit „Al. I. Cuza" se încadrează în clasa de risc seismic l. În urma reactualizării datelor din Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România de către unităţile de învăţământ, au fost identificate 39 de clădiri care sunt încadrate în această clasă de risc seismic. Din acest total, 21 sunt utilizate în prezent. Un număr de 15 clădiri au destinaţia de săli de clasă şi laboratoare, în timp ce şase clădiri au alte destinaţii.

Elevii vor învăţa în alte şcoli până la soluţionarea problemei

În acest context, Ministerul Educaţiei a solicitat inspectoratelor şcolare să identifice soluţii pentru rezolvarea problemei. Astfel, elevii Colegiului Pedagogic din Iaşi vor învăţa, începând de luni, în program de după-amiază, la Colegiul Agricol şi de Industrie Alimentară, la Seminarul Teologic Ortodox şi la Liceul cu Program Sportiv Iaşi.

Colegiul Pedagogic Vasile Lupu din Iaşi (sursă: Arhiva Adevărul)
Colegiul Pedagogic Vasile Lupu din Iaşi (sursă: Arhiva Adevărul)

Instituţiile de învăţământ care prezintă risc seismic ridiccat vor intra cu prioritate într-un proces de consolidare şi reabilitare, printr-un progra guvernamental. Inspectoratele şcolare au fost deja informate în legătură cu expertiza tehnică a clădirilor cu destinaţia unităţi sau instituţii de învăţământ construite înainte de 1978, care trebuie încheiate până pe 1 iunie 2026.

Foto sus: Colegiul Pedagogic Vasile Lupu din Iaşi (© Radudaniel75 / Wikimedia Commons)