Președintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella, și ministrul Apărării, Guido Crosetto, au depus o coroană la Altarul Patriei din Roma, cu ocazia sărbătoririi zilei unității naționale și forțelor armate (© Twitter / Ministero Difesa)

Sărbătoarea unității naționale a Italiei și a forțelor armate italiene

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 4 noiembrie 2022

În ziua de 4 noiembrie, Italia celebrează ziua unității naționale și a forțelor armate italiene, în amintirea victoriei care a marcat realizarea unificării țării.

La București, Ambasadorul Italiei și Atașatul Militar al Apărării au comemorat evenimentul printr-o ceremonie la Cimitirul italian Ghencea din București, la care au participat o serie de reprezentanți din rândul Atașaților militari, autorităților civile și militare române și italiene. Din rândul autorităților la cel mai înalt nivel a fost prezent și recent numitul Ministru român al Apărării, Angel Tîlvăr, informează un comunicat al Ambasadei Republicii Italiene în România.

Ceremonia s-a desfășurat în format restrâns, cu câțiva invitați și fără public, cu respectarea actualelor măsuri sanitare impuse de Guvern.

În cursul ceremoniei, care a început la orele 11.00, au fost depuse coroane de flori din partea celor mai înalte autorități ale statului român și al Asociațiilor care îi reprezintă pe italienii rezidenți în România. Ambasadorul Italiei, Alfredo Maria Durante Mangoni, și atașatul militar al apărării, col. Ivano Antonio Romano, au depus coroane de flori la monumentele eroilor italieni și români, pentru a-i comemora pe toți militarii care s-au jertfit pentru patrie în Italia și în străinătate, în vreme de război și de pace, din care peste 1700 sunt îngropați în pământ românesc.

Marea majoritate a acestora sunt eroi căzuți la datorie în timpul Primului Război Mondial, aparținând Diviziei italiene care, făcând parte din Armata aliată a Generalului francez D’Espery, au participat la ofensiva de pe frontul macedonean în septembrie 1918 și eroi căzuți la datorie în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, care și-au pierdut viața în timpul deplasărilor dinspre și înspre frontul rusesc.

Soldații italieni se odihnesc alături de colegii lor români, stând mărturie a unui parcurs comun început în marele teatre de război ale primului și al doilea conflict mondial și care continuă astăzi sub formele recente de cooperare militară în diferite teatre de operațiuni, cu scopul, la acea vreme, atingerii valorilor unității și independenței și, în zilele noastre, printr-o strategie de securitate conștientă și comună, în căutarea păcii europene și mondiale.

Foto sus: Președintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella, și ministrul Apărării, Guido Crosetto, au depus o coroană la Altarul Patriei din Roma, cu ocazia sărbătoririi zilei unității naționale și forțelor armate (© Twitter / Ministero Difesa)