Salman Rushdie (© Fronteiras do Pensamento / Wikimedia Commons)

Salman Rushdie, sechele grave după atacul din New York: „Rănile sale erau foarte adânci”

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 26 octombrie 2022

Scriitorul britanic Salman Rushdie și-a pierdut vederea la un ochi și capacitatea de a-și utiliza o mână, între alte sechele grave, după ce a fost înjunghiat, în luna august, în nordul statului New York, a declarat agentul său literar pentru cotidianul spaniol El Pais.

„El și-a pierdut vederea la un ochi... A avut trei răni grave la gât. Este invalid de o mână, căci nervii brațului său au fost secționați. Și are încă alte 15 răni la piept și la trunchi”, a declarat Andrew Wylie pentru El Pais într-un interviu citat de Agerpres.

„Rănile sale erau foarte adânci. A fost un atac brutal”, dar „va trăi”, a adăugat Andrew Wylie.

La 12 august, Salman Rushdie se pregătea să susțină un discurs într-o conferință în nordul statului New York când un bărbat s-a năpustit pe scenă și l-a înjunghiat de mai multe ori, în special în gât și în abdomen.

Principalul suspect, Hadi Matar, american de origine libaneză în vârstă de 24 de ani, a fost arestat imediat după incident și a pledat nevinovat în cursul procesului său deschis la jumătatea lunii august în fața unui tribunal din Mayville, în statul New York.

O recompensă a fost pusă pe capul scriitorului de origine indiană, de când a publicat „Versetele satanice” în în 1988. În anul următor, liderul suprem al Iranului de atunci, ayatollah Ruhollah Khomeini, a emis o fatwa, sau edict, cerând musulmanilor să-l omoare pe romancier şi oricine este implicat în publicarea cărţii.

Foto sus:  Salman Rushdie (© Fronteiras do Pensamento / Wikimedia Commons)