S a găsit un tunel sub piramida zeului aztec Quetzalcoatl jpeg

S-a găsit un tunel sub piramida zeului aztec Quetzalcoatl

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 4 august 2010

Un tunel lung de 100 de metri a fost descoperit sub piramida zeului aztec Quetzalcoatl, una dintre cele mai renumite construcţii de gen din celebrul sit arheologic precolumbian din Teotihuacan, din apropiere de Ciudad de Mexico, informează AFP.

Potrivit unui comunicat emis, marţi, de Institutul Naţional de Antropologie şi Istorie (INAH), 30 de cercetători au localizat "intrarea unui tunel care duce la o serie de galerii situate sub templul Şarpelui cu pene" (Quetzalcoatl), în care "ar putea fi depuse rămăşiţele pământeşti ale guvernanţilor" din acea epocă, a declarat Sergio Gomez, directorul acestui proiect arheologic.

Teotihuacan a fost capitala celui mai mare imperiu precolumbian fondat de azteci, la o distanţă de 50 de kilometri de Ciudad de Mexico.

Intrarea în tunel se află la o adâncime de 14 metri, iar de-a lungul celor 100 de metri cât măsoară galeria subterană se află o serie de camere cioplite în piatră.

Tunelul a fost descoperit graţie unei tehnologii ultramoderne, care a folosit radare şi scanere pentru a obţine imagini tridimensionale.

Tunelul a fost realizat înainte de construirea templului Quetzalcoatl, au anunţat cercetătorii, fiind zidit în urmă cu circa 1.800 de ani, în acest imens oraş precolumbian, care, la apogeul său, în anul 650, era unul dintre cele mai mari cinci oraşe ale lumii, având o populaţie de 250.000 de locuitori.

Preoţii azteci care au oficiat ceremonia de sigilare a tunelului au decorat poarta acestuia cu mii de ornamente realizate din cochilii şi pietre semipreţioase, aceste ofrande fiind descoperite de INAH în urma săpăturilor recente.