S a descoperit o comoară pe o navă scufundată în Marea Galbenă jpeg

S-a descoperit o comoară pe o navă scufundată în Marea Galbenă

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 10 iunie 2011

Excavaţiile făcute de o companie sud-coreeană de profil au scos la suprafaţă o comoară îngropată în Marea Galbenă.

Aproximativ 3.3 tone de monede străine au fost găsite într-o navă japoneză scufundată şi îngropată în fundul Mării Galbene, lângă un oraş din regiunea Jeolla de Nord, aflată pe teritoriul Coreei de Sud. Firma care a realizat excavaţiile susţine că este vorba de un navă încărcată de comori, bombardată de către Forţele Aeriene Americane (US Air Force) în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Monedele recuperate sunt depozitate temporar în oficiul portuar Gunsan, aflat sub directiva guvernului, în eventualitatea în care proprietarul vasului scufundat sau urmaşi de-ai acestuia ar veni să-şi revendice tezaurul. Dacă nu va exista nicio solicitare în acest sens, 80 la sută din monede aparţin compania care le-a gasit-Sea Love Co Ltd.-şi 20 la sută merg la guvernul coreean.

O muncă de patru luni pentru a descoperi cargobotul scufundat

Pyun Do-Young, preşedinte al companiei "Sea Love Co Ltd." a oferit mai multe detalii despre nava în care echipa coreeană a găsit monedele. Lucrările de excavaţie au început în luna februarie, iar scopul declarat a firmei a fost căutarea navelor încărcate de comori şi scufundate în timpul conflagraţiei mondiale. după mai multe luni de muncă, coreeni nu au descoperit decât un singur vas de acest tip, unde erau depozitate şi monedele. "Când scafandrii noştri au descoperit puntea de la nava scufundată, am găsit monede vechi stivuite în cutii de lemn putrezite", a declarat oficialul. Potrivit acestuia, şi recuperarea pieselor a fost dificilă. "Cea mai mare parte din navă a fost scufundată în mâl şi unele din monede au rămas blocate acolo", a explicat reprezentantul sud-coreean. Oficialii companiei nu au reuşit să afle datele exacte despre vas. Aceştia cred că nava găsită este Nishima Maru No. 10, un cargobot privat (n.r. navă maritimă comercială destinată transportului de mărfuri la mare distanţă) de 253 de tone, construit din lemn. O arhivă istorică japonează pe care cei "Sea Love Co Ltd." au consultat-o relatează că lungimea vasului ar fi fost de 30 de metri lungime şi 7, 8 metri lăţime.

Cât ar putea valora comoara din adâncuri

Reprezentanţii companiei sud-coreene au declarat că marea majoritate a celor un milion de monede recuperate sunt chinezeşti, fiind realizate din nichel şi bătute între 1920 şi 1930. Dacă experţii în numismatică vor stabili că piesele sunt autentice, acestea ar putea avea o valoare foarte mare. "În cazul în care monedele sunt autentice, acestea vor fi la fel de valoroase ca cele din argint, pentru că erau unicat la începutul anilor 1920 în China, " a declarat Sin Ju-Baek, profesor al Institutului pentru Studii Coreene din cadrul Universităţii Yonsei. Astfel de piese, a afirmat cadrul didactic, sunt furate şi topite de către oameni. Încă nu s-a stabilit cât de mult ar valora tezaurul. "Încă nu am cerut părea unui expert în monede care să fi apreciat valoarea monedelor, astfel încât nu ştim exact cât de mult fac", a declarat Shin Hyun-Tag, vicepreşedinte al companiei de excavaţii. Acesta din urmă estimează că valoarea lor ar putea fi de aproximativ 5 miliarde de woni sud-coreeni, adică 4.6 milioane dolari. Superiorul său, Pyun Do-Young, a afirmat pentru jurnalişti că scopul final al "Sea Love Co Ltd." este găsirea unor lingouri de aur, pe care acesta crede că ar fi ascunse în nava scufundată. Reprezentantul este convins că echipa de muncitori va găsi pe lângă comori şi lingouri de aur, după ce vor îndepărta straturile de balast, nisip şi resturi marine care acoperă vasul. Preşedintele crede că Maru Nishima ar putea conţine în jur de 10 de tone de lingouri de aur, în valoare de circa 500 miliarde de woni, adică de 100 de ori mai mult decât monedele. Potrivit acestuia, până în august se va stabili exact identitatea vasului. El crede că aurul pe care echipa sa îl va recupera din adâncurile Mării Galbene, este o parte din aşa-numita "Yamashita's Treasure" (Comoara lui Yamashita), o presupusă pradă a trupelor japoneze conduse de Gen. Tomoyuki Yamashita şi furată în timpul celui de al Doilea Război Mondial.