Ruşii, pregătiţi să negocieze înapoierea Tezaurului Românesc
Preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, Petru Filip, a declarat miercuri că oficialii Federaţiei Ruse susţin reluarea activităţii Comisiei mixte româno-ruse privind Tezaurul românesc. În acelaşi timp, oficialii de la Moscova au anunţat că sunt dispuşi să discute problema.
“Suntem gata să discutăm problema, să căutăm documente, dar ţinând cont de faptul că istoria e istorie, iar politica actuală este cu totul altceva”, a declarat şeful comitetului de relaţii externe al Consiliului Federaţiei, Mihail Marghelov.
Declaraţiile făcute de Marghelov survin după o vizită la Moscova a delegaţiei Comisiei de politică externă a Senatului. Preşedintele comisiei, senatorul Petru Filip, a declarat că “se simte nevoia recâştigării încrederii între popoarele român şi rus, încredere care s-a pierdut în ultimii ani”. “Una dintre modalităţi ar fi şi acceptarea ideii unor gesturi reciproce, unul putând fi acela al reluării activităţii Comisiei mixte româno-ruse privind Tezaurul românesc.
Prim-vicepreşedintele Consiliului Federaţiei, domnul senator Alexandr Torşin, a acceptat ideea şi susţinerea reluării lucrărilor comisiei ca un semn al dorinţei de apropiere dintre România şi Rusia”, a mai spus Filip. De asemenea, el a precizat că invitaţia adresată prim-vicepreşedintelui Consiliului, respectiv senatorului Mihail Marghelov a fost acceptată şi urmează să aibă loc în primăvara anului 2014.
Tezaurul României a fost trimis în Rusia, în timpul Primului Război Mondial, dar nu a mai fost înapoiat. După 1989, s-a constatat că mare parte a tezaurului, respectiv 93, 4 tone de aur, era încă la Moscova. Astfel, acesta a fost doar parţial restituit, în trei tranşe separate, în anii 1935, 1956 şi 2008. La 4 iulie 2003, s-a încheiat Tratatul privind relaţiile prieteneşti de cooperare dintre România şi Federaţia Rusă.
Ruşii au refuzat, la acea dată, tranşarea problemei Tezaurului în cadrul tratatului, dar s-a constituit o comisie mixtă româno-rusă care să studieze problema. După anul 2006, această comisie nu a mai avut reuniuni oficiale. Co-preşedinţii comisiei comune româno-ruse s-au întâlnit la Moscova, la 24 octombrie 2012, pentru a discuta despre perspectivele colaborării în cadrul Comisiei Comune. La acea dată, s-a stabilit ca următoarea întâlnire să aibă loc în martie 2013, ceea ce nu s-a întâmplat, însă.