Ucraina, Rusia (foto: Pixabay)

Rusia pregăteşte referendumuri pentru anexarea teritoriilor ocupate din Ucraina

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 29 august 2022

Rusia pregătește referendumuri pentru anexarea unor teritorii din Ucraina, pe care le-a ocupat în urma războiului, potrivit unor informații citate de agenția germană de presă dpa.

Conform unor sondaje de opinie recente, prezentate duminică de Serghei Kirienko, prim-adjunct al şefului administraţiei prezidenţiale ruse, aderarea la Rusia este susţinută de 91-92% din populaţia regiunilor Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, informează Agerpres.

În regiunile Herson şi Zaporojie, cucerite recent de forţele ruse, între 75% şi 77% din locuitori doresc ca teritoriile lor să facă parte din Rusia, nu din Ucraina, susţine Kirienko.

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat în repetate rânduri că Kremlinul va reacţiona dacă poporul se pronunţă pentru aderarea la Rusia, reaminteşte dpa.

Moscova nu controlează însă complet regiunile pe care pare să dorească să le anexeze. Ucrainenii domină militar o parte din Doneţk şi există indicii că pregătesc o contraofensivă în Herson.

Agenţia citată afirmă că datele prezentate de Kirienko sunt privite de mulţi cu suspiciune. Site-ul de ştiri online Meduza a comunicat recent că sondajele proprii indică o egalitate între pro-ruşi şi pro-ucraineni, cu procentaje de câte 30% de ambele părţi, în timp ce restul locuitorilor din regiunile vizate nu au nicio părere despre anexarea de către Rusia.