Scurgerile de gaze din gazoductele Nord Stream. Foto: Twitter

Rusia acuză Marea Britanie că a provocat exploziile care au afectat Nord Stream

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 1 noiembrie 2022

Rusia a acuzat, marţi, Marea Britanie că este la originea exploziilor care au afectat în septembrie gazoductele Nord Stream 1 şi 2 din Marea Baltică.

„Serviciile noastre de informaţii dispun de probe care sugerează că atacul a fost condus şi coordonat de specialişti militari britanici", a declarat presei purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Kremlinul a mai precizat că ia în considerare „noi măsuri" în acest caz, scrie Agerpres.

De asemenea, Kremlinul a transmis că nu a fost luată încă o decizie cu privire la reperarea celor două gazoducte deţinute de Rusia.

Sâmbătă, Ministerul rus al Apărării a spus că membri ai marinei britanice au aruncat în aer gazoductele Nord Stream, acuzaţie despre care Londra a spus că este falsă şi că urmăreşte să distragă atenţia de la eşecurile armatei ruse în Ucraina.

Scurgerile de gaze au fost cauzate de „explozii puternice”

O anchetă preliminară asupra avariilor la cele două gazoducte Nord Stream în zona economică exclusivă daneză a Mării Baltice arată că scurgerile au fost cauzate de „explozii puternice”, a anunţat poliţia din Copenhaga, în urmă cu două săptămâni.

Investigaţii suplimentare cu privire la avarierea gazoductelor Nord Stream 1 şi 2 în zona economică exclusivă daneză vor fi conduse în comun de poliţia din Copenhaga şi Serviciul danez de securitate şi informaţii.

Descoperirile autorităţilor daneze par similare celor ale procurorilor suedezi, care au declarat că alte două avarii în gazoductele Nord Stream 1 şi 2, care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică, par de asemenea că au fost cauzate de explozii şi că acest caz este investigat ca sabotaj major.