România cumpără rachete și elicoptere franțuzești
România va cumpăra rachete și elicoptere de la companii franceze. Acordurile în acest vor fi semnate joi, în prezența președinților Franței și României.
Memorandumul care va fi semnat cu compania MBDA prevede achiziționarea de rachete cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune, folosite în lupta antiaeriană. Din informațiile Digi24, rachetele ar putea fi produse în România, unde francezii ar fi dispuși să deschidă o linie de fabricație.
De asemenea, contractul de exclusivitate între Airbus Helicopters și IAR Ghimbav va fi extins de la 5 la 15 ani. Acest lucru va fi condiționat de livrarea a 50 de elicoptere în zece ani.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, efectuează o vizită oficială în România, unde a avut convorbiri și a susținut o conferință de presă comună cu președintele Klaus Iohannis.
”România va acorda susținere consistentă proiectului Europei Apărării, la care dorim să participăm de la bun început. I-am transmis domnului Președinte și faptul că obiectivul României de aderare la Spațiul Schengen rămâne unul de actualitate. România, după cum se știe, acționează deja de facto ca un stat responsabil al spațiului Schengen, luând parte solidar la toate eforturile de consolidare a frontierelor externe ale Uniunii. Aderarea României va consolida securitatea spațiului Schengen și va transmite un semnal puternic în sprijinul construcției europene”, a declarat președintele Klaus Iohannis, la conferința de presă comună cu președintele Franței.
Macron: ”De mai mulţi ani aveţi tot dreptul să cereţi aderarea la Spaţiul Schengen”
”Dorinţa noastră e ca Europa să meargă înainte. De mai mulţi ani aveţi tot dreptul să cereţi aderarea la Spaţiul Schengen şi aţi reamintit acest lucru şi ştiu cât de important este acest lucru pentru dumneavoastră. Nu am nicio ideologie în acest sens, sunt total deschis faţă de acest subiect. Însă, trebuie să fiu cinstit, Europa Spaţiului Schengen nu funcţionează bine şi, sigur, nu putem să ne bucurăm de acest lucru... România ar trebui să ia parte la discuţii pentru a putea rezolva transformarea Spaţiului Schengen şi a unei bune părţi din regulile care astăzi reglementează funcţionarea în ceea ce priveşte protecţia frontierelor, gestionarea azilului şi a migraţiei. Din acest punct de vedere am toată deschiderea şi dorinţa de a avea un parteneriat demn de eforturile pe care le-aţi făcut”, a declarat Emmanuel Macron.