Edificiul Roman cu Mozaic din Constanţa (foto: Facebook / Consiliul Judeţean Constanţa)

Restaurarea Edificiului Roman cu Mozaic, comoara vechiului Tomis

📁 Patrimoniu
Autor: Mariana Iancu
🗓️ 12 ianuarie 2024

Comoara vechiului Tomis, Edificiul Roman cu Mozaic, care datează din secolele II - III, este în plin proces de restaurare. Edificiul a fost afectat nu numai de timpul în care a stat sub pământ, ci şi de lucrările făcute, în perioada modernă, pentru amenajarea portului de către Anghel Saligny.

Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța, anunță că lucrările de restaurare, conservare, amenajare și punere în valoare a Edificiului Roman cu Mozaic sunt realizate în proporție de peste 50%. Atât interiorul, cât și exteriorul obiectivului, au fost supuse unor intervenții complexe, meticulos planificate de către specialiști, la nivelul mozaicului și zidăriei antice.

Lucrări la Edificiul Roman cu Mozaic (foto: Consiliul Județean Constanța)
Lucrări la Edificiul Roman cu Mozaic (foto: Consiliul Județean Constanța)
Lucrări la Edificiul Roman cu Mozaic (foto: Consiliul Județean Constanța
Lucrări la Edificiul Roman cu Mozaic (foto: Consiliul Județean Constanța

Proiectul de restaurare este realizat de compania italiană Giano Restauri, specializată în restaurarea monumentelor istorice, iar valoarea totală a contractului este de 9.869.677 lei, fără TVA.

Edificiul roman cu mozaic a fost descoperit în urma lucrărilor făcute pentru construirea unor blocuri de locuinţe pe faleza de sud-vest a oraşului, în anul 1959.

Descoperit întâmplător, edificiul roman cu mozaic este una dintre atracţiile vechiului Tomis, afectat de lucrările realizate de Anghel Saligny la amenajarea portului.

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro