Publicitatea în Epoca de Aur la Dacia 1300: Forţă de dinozaur! Viteza telegarului din basme! jpeg

Publicitatea în Epoca de Aur la Dacia 1300: Forţă de dinozaur! Viteza telegarului din basme!

­čôü Istoria automobilului
Autor: Redac╚Ťia
­čŚô´ŞĆ 1 martie 2012

Cu ┼čabloane standard, reclamele din Epoca de Aur ce ap─âreau ├«n almanahul ÔÇ×Sc├ónteiaÔÇť aveau at├ót componenta promov─ârii unor bunuri ┼či servicii, c├ót ┼či cea de propagand─â a regimului comunist.

Publicitatea atingea ├«n anii comunismului  toate sectoarele vie┼úii cotidiene. Se f─âceau reclame la cartea prin po┼čt─â, la ├«nc─âl┼ú─âminte ┼či ├«mbr─âc─âminte, electrocasnice sau mobilier, dar erau ┼či campanii de genul celei pentru colectarea de de┼čeuri metalice: ÔÇ×De┼čeurile neferoase se valorific─â prin ICMÔÇŁ.

La loc de cinste sunt reclamele la Dacia 1100 ┼či Dacia 1300, la Trabant, TAROM, la CEC, la LOTO, dar ┼či la spa┼úiile de cazare de la munte ┼či Marea Neagr─â.

├Än reclama la Dacia 1300 produs─â la Pite┼čti, pentru eviden┼úierea performan┼úelor  noului autoturism se face apel la ÔÇ×for┼úa dinozaurului ┼či viteza telegarului din basmeÔÇť.

36116 original jpg jpeg

Reclamele publicate p├ón─â ├«n 1965, ├«n almanahurile comuniste  Femeia, Turistic sau Sc├ónteia,   sunt cam lipsite de inventivitate. Ulterior, se trece la etapa ├«n care se pune accent pe amuzament.  ÔÇ×Poate oare un Trabant/Remorca un elefant/E neverosimil?/ Cu benzina PECO totul e posibilÔÇŁ, suna  o reclam─â la PECO.De creativitate au dat dovad─â ┼či cei care au g├óndir reclama la mobra care a f─âcut valuri ├«n anii comunismului:  ÔÇ×Iarna cu schiurile...├«n restul anului cu MOBRA 50!ÔÇť.

Pentru pasiona┼úii jocului de noroc LOTO ├«n reclam─â apare o pisicu┼ú─â neagr─â care se uit─â ├«ntr-un calendar ┼či exclam─â:ÔÇ×Chiar dac─â m─â─â uit ca m├ó┼úa ├«n calendar...┼čtiu ┼či eu c─â s─âpt─âm├ónal sunt premii mari la LOTOÔÇť.

15 11 jpg jpeg

├Än reclama pentru prezentarea magazinelor Ministerului Industriei U┼čoare este folosit─â imaginea unui domn bine ├«mbr─âcat,   care indiferent ├«n ce direc┼úie s-ar uita vede doar magazine de ├«mbr─âc─âminte ┼či ├«nc─âl┼ú─âminte din toat─â ┼úara.

├Än prezentarea fabricii de la Cugir ce producea ma┼činile de sp─âlat Alba Lux apare personajul Alb─â ca Z─âpada ┼či mesajul ÔÇ×C├ónd piticii plecau la lucru,   Alb─â ca Z─âpada le sp─âla rufele ├«n mai pu┼úin de 10 minute. Cum? Cu ma┼čina ÔÇ×ALBA LUXÔÇť.