Uniunea Europeană (foto: Pixabay)

Propunerea de a interzice accesul rușilor în Uniunea Europeană, respinsă de Germania și Franța

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 30 august 2022

Germania şi Franţa au respins într-un document comun de poziţie propunerea unor ţări membre de a interzice intrarea cetățenilor ruși în Uniunea Europeană (UE).

„Trebuie să ne gândim la moduri inteligente de utilizare a importantei pârghii pe care o constituie eliberarea vizelor", se subliniază în documentul trimis altor ţări membre ale UE înainte de reuniunea miniştrilor de externe ai blocului comunitar ce va avea loc marţi şi miercuri la Praga, informează Agerpres.

Documentul celor două țări acceptă faptul că vizele rușilor trebuie examinate cu atenție pentru potenţiale riscuri la adresa securităţii, dar în același timp atenţionează împotriva subestimării „puterii de transformare pe care o are experimentarea la prima mână a vieţii în sisteme democratice".

„Politicile noastre privind viza trebuie să reflecte aceasta şi să continue să le permită oamenilor contacte în cadrul UE cu cetăţeni ruşi care nu au legături cu guvernul rus", se mai spune în documentul consultat de dpa.

Documentul argumentează în favoarea menţinerii cadrului legal actual care permite studenţilor, artiştilor, oamenilor de ştiinţă şi altor profesionişti de primă importanţă să intre în UE indiferent de faptul dacă ei personal se confruntă sau nu cu persecuţii în Rusia.

Germania și Franța atenţionează împotriva restricţiilor cuprinzătoare asupra eliberării de vize şi subliniază importanţa de a nu înstrăina generaţii viitoare de ruşi.

De asemenea, se vorbește de o interdicţie generală care ar putea duce la amplificarea sentimentului naţionalist şi antieuropean în Rusia, unde cetăţenii tind să se alinieze în spatele liderilor lor politici atunci când se simt atacaţi sau victimizaţi de ceea ce sunt considerate acolo forţe externe rusofobe.

Documentul de poziţie vine ca răspuns la dezbaterea în curs în cadrul guvernelor ţărilor din UE cu privire la cât de oportun ar fi să le fie interzis ruşilor să călătorească în blocul comunitar în scopuri de recreere, în timp ce oameni continuă să moară în Ucraina ca rezultat direct al invaziei ruse.