Salman Rushdie (© Fronteiras do Pensamento / Wikimedia Commons)

Prima reacţie oficială a Iranului, după atacul asupra lui Salman Rushdie

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 16 august 2022

Ministerul de Externe al Iranului a declarat, luni, că nimeni nu are dreptul să acuze Teheranul în legătură cu atacul de vineri asupra lui Salman Rushdie, ci doar scriitorul şi susţinătorii săi sunt de condamnat pentru că i-au denigrat pe musulmanii lumii, informează Reuters.

Romancierul, care a trăit sub ameninţare cu moartea zeci de ani, de când a înfuriat autorităţile clericale din Iran prin opera sa, îşi revine după ce a fost înjunghiat în mod repetat la o apariţie publică în statul New York.

În prima reacţie oficială a Iranului la atacul de vineri, purtătorul de cuvânt al ministerului Nasser Kanaani a declarat că libertatea de exprimare nu justifică insultele lui Rushdie împotriva religiei. Romanul său din 1988 „Versetele satanice” este privit de unii musulmani ca având pasaje blasfemitoare, relatează adevarul.ro.

„(În ceea ce priveşte) atacul asupra lui Salman Rushdie, nu considerăm pe nimeni altul decât pe el şi pe susţinătorii săi demn de... reproş şi condamnare”, a declarat Kanaani într-un briefing de presă.

„Nimeni nu are dreptul să acuze Iranul în acest sens”.

Scriitorii şi politicienii din întreaga lume au condamnat atacul. Agentul său a declarat pentru Reuters că Rushdie a suferit răni grave, inclusiv leziuni ale nervilor la braţ şi răni ale ficatului şi că ar putea să-şi piardă un ochi. Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a respins sugestiile iraniene conform cărora Rushdie însuşi ar fi vinovat ca fiind „ridicole”, în timp ce un purtător de cuvânt al guvernului american le-a numit „revoltătoare”.

O recompensă a fost pusă pe capul scriitorului de origine indiană, de când a publicat „Versetele satanice” în în 1988. În anul următor, liderul suprem al Iranului de atunci, ayatollah Ruhollah Khomeini, a emis o fatwa, sau edict, cerând musulmanilor să-l omoare pe romancier şi oricine este implicat în publicarea cărţii.

Fiul scriitorului Salman Rushdie: „Tatăl meu rămâne în stare critică în spital”

Salman Rushdie a fost înjunghiat în gât şi în tors, vineri, în timp ce era pe scenă la o prelegere în statul New York. Fiul scriitorului, Zafar Rushdie, a anunţat, într-un comunicat postat în social media, că scriitorul a suferit răni grave şi care îi vor schimba viaţa, dar nu şi-a pierdut deloc simţul umorului.

„După atacul de vineri, tatăl meu rămâne în stare critică în spital, unde este supus unui tratament amplu. Suntem extrem de uşuraţi după ce ieri el a fost scos de pe ventilator şi de pe oxigen suplimentar şi a putut spune câteva cuvinte. Deşi rănile suferite sunt grave şi îi vor schimba viaţa, simţul umorului, de obicei sfidător, i-a rămas intact. Le suntem recunoscători tuturor celor din public care i-au sărit cu curaj  în ajutor şi i-au acordat primul ajutor, poliţiei şi doctorilor care au avut grijă de el şi valului de iubire şi susţinere din întreaga lume. Vă cerem să aveţi răbdare şi să ne respectaţi intimitatea în aceste momente în care familia se uneşte la patul lui de spital pentru a-l susţine şi a-l ajuta”, a precizat Zafar Rushdie.

Foto sus:  Salman Rushdie (© Fronteiras do Pensamento / Wikimedia Commons)