Prima expoziție dedicată „Scuturilor din Dacia”
Redeschiderea Muzeului Olteniei Craiova după starea de urgență generată de pandemia de coronovirus, a coincis cu deschiderea unei noi expoziții, intitulată „Scuturile din Dacia”.
„Fiind prima inițiativă de acest gen din România, a generat un anume entuziasm din partea specialiștilor ce se ocupă de istoria veche. Nu mai puțin de 18 instituții muzeale au participat cu obiecte la această expoziție. În contextul izbucnirii pandemiei, specialiștii muzeului au depus eforturi considerabile pentru împrumutarea pieselor de la muzeele participante și implicit, pentru realizarea expoziției”, conform unui comunicat al Muzeului Olteniei.
Printre exponate se numără și o reprezentare de scut descoperită în castrul roman de la Micia (Vețel, jud. Hunedoara). Pe o lespede de calcar înaltă de 1,10m, a fost sculptată o reprezentare de scut oval, prevăzut cu o proeminență centrală (umbo). În spatele scutului se găsesc redate în poziție verticală, trei sulițe, și probabil că aceasta era dotarea standard a călăreților din trupele auxiliare ale armatei romane.
„Piesa se datează în epoca romană a Daciei (secolele II-III p. Chr.) și își găsește analogii pe alte reprezentări sculpturale, dar și în descoperirile arheologice. Din prima categorie menționăm o reprezentare de pe Columna împăratului Marcus Aurelius (161-180 p. Chr.), ocazie cu care putem sesiza că scuturile de formă ovală reprezentau apanajul călăreților și al infanteriștilor, deopotrivă”, precizează comunicatul citat.
Expoziția „Scuturile din Dacia” va fi deschisă publicului la Muzeul Olteniei Craiova, până în luna septembrie 2020.
Foto sus: Scuturi reprezentate pe Columna împăratului Marcus Aurelius (© Facebook / Muzeul Olteniei)