Prima expozi╚Ťie dedicat─â ÔÇ×Scuturilor din DaciaÔÇŁ jpeg

Prima expozi╚Ťie dedicat─â ÔÇ×Scuturilor din DaciaÔÇŁ

Redeschiderea Muzeului Olteniei Craiova dup─â starea de urgen╚Ť─â generat─â de pandemia de coronovirus, a coincis cu deschiderea unei noi expozi╚Ťii, intitulat─â ÔÇ×Scuturile din DaciaÔÇŁ. 

ÔÇ×Fiind prima ini╚Ťiativ─â de acest gen din Rom├ónia, a generat un anume entuziasm din partea speciali╚Ötilor ce se ocup─â de istoria veche. Nu mai pu╚Ťin de 18 institu╚Ťii muzeale au participat cu obiecte la aceast─â expozi╚Ťie. ├Än contextul izbucnirii pandemiei, speciali╚Ötii muzeului au depus eforturi considerabile pentru ├«mprumutarea pieselor de la muzeele participante ╚Öi implicit, pentru realizarea expozi╚ŤieiÔÇŁ, conform unui comunicat al Muzeului Olteniei.

Printre exponate se num─âr─â ╚Öi o reprezentare de scut descoperit─â ├«n castrul roman de la Micia (Ve╚Ťel, jud. Hunedoara). Pe o lespede de calcar ├«nalt─â de 1,10m, a fost sculptat─â o reprezentare de scut oval, prev─âzut cu o proeminen╚Ť─â central─â (umbo). ├Än spatele scutului se g─âsesc redate ├«n pozi╚Ťie vertical─â, trei suli╚Ťe, ╚Öi probabil c─â aceasta era dotarea standard a c─âl─âre╚Ťilor din trupele auxiliare ale armatei romane.

scut jpg jpeg

ÔÇ×Piesa se dateaz─â ├«n epoca roman─â a Daciei (secolele II-III p. Chr.) ╚Öi ├«╚Öi g─âse╚Öte analogii pe alte reprezent─âri sculpturale, dar ╚Öi ├«n descoperirile arheologice. Din prima categorie men╚Ťion─âm o reprezentare de pe Columna ├«mp─âratului Marcus Aurelius (161-180 p. Chr.), ocazie cu care putem sesiza c─â scuturile de form─â oval─â reprezentau apanajul c─âl─âre╚Ťilor ╚Öi al infanteri╚Ötilor, deopotriv─âÔÇŁ, precizeaz─â comunicatul citat.

Expozi╚Ťia ÔÇ×Scuturile din DaciaÔÇŁ va fi deschis─â publicului la Muzeul Olteniei Craiova, p├ón─â ├«n luna septembrie 2020. 

Foto sus: Scuturi reprezentate pe Columna ├«mp─âratului Marcus Aurelius (┬ę Facebook / Muzeul Olteniei)