china g433c8a1ef 1280 jpg

Populația Chinei a scăzut pentru prima dată în șase decenii

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 18 ianuarie 2023

Populația Chinei a scăzut anul trecut pentru prima dată în șase decenii, o întorsătură istorică care se așteaptă să marcheze începutul unei lungi perioade de scădere a numărului de cetățeni, cu implicații profunde pentru economia sa si pentru întreaga lume arată Reuters.

Biroul Național de Statistică al țării a raportat o scădere de aproximativ 850.000 de oameni pentru o populație de 1,41175 miliarde în 2022, marcând primul declin din 1961, ultimul an al Marii Foamete din China.

Asta poate face din India cea mai populată națiune din lume. Experții ONU au prezis anul trecut că India va avea o populație de 1,412 miliarde în 2022, deși nu se așteptau ca națiunea din Asia de Sud să depășească China până în acest an. India, totuși, colectează doar cifrele populației la fiecare 10 ani, iar cel mai recent recensământ, programat inițial pentru 2021, a fost amânat din cauza pandemiei.

Pe termen lung, experții ONU văd că populația Chinei se va micșora cu 109 milioane până în 2050, ceea ce reprezintă cu mai mult de trei ori față de previziunile anterioare, din 2019.

Creșterea economică a Chinei din 2022, una dintre cele mai slabe înregistrate, politica post-pandemie se confruntă astfel cu un test. Demografii autohtoni deplâng faptul că China va îmbătrâni înainte de a se îmbogăți, încetinind economia pe măsură ce veniturile scad și datoria guvernamentală crește din cauza creșterii costurilor sănătății și bunăstării.

"Perspectivele demografice și economice ale Chinei sunt mult mai sumbre decât se aștepta. China va trebui să își ajusteze politicile sociale, economice, de apărare și externe", a spus demograful Yi Fuxian. El a adăugat că forța de muncă în scădere a țării și scăderea volumului de producție ar exacerba și mai mult prețurile ridicate și inflația ridicată în Statele Unite și Europa.

„Creșterea economică va trebui să depindă mai mult de creșterea productivității”, a adăugat Zhiwei Zhang, economist șef la Pinpoint Asset Management.

Kang Yi, șeful biroului național de statistică, a respins îngrijorările legate de scăderea populației, spunând reporterilor că „oferta generală de forță de muncă depășește în continuare cererea”.

Rata natalității din China a fost anul trecut de doar 6,77 nașteri la 1.000 de persoane, în scădere față de o rată de 7,52 nașteri în 2021 și marcând cea mai scăzută rată a natalității înregistrată.

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro.