Cum justifică propaganda rusă invazia URSS în Polonia în 1939? jpeg

Polonia va întocmi un raport privind pagubele produse de URSS în al Doilea Război Mondial

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 31 octombrie 2022

Autoritățile poloneze vor pregăti un raport privind pagubele de război, care, potrivit Varșoviei, au fost provocate republicii de Uniunea Sovietică în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

„Un raport privind pierderile militare cauzate URSS va fi întocmit pe baza unor studii similare cu cele care au condus la întocmirea unui raport privind pierderile suferite de Polonia ca urmare a agresiunii și ocupației germane în timpul celui de-al Doilea Război Mondial din 1939-1945”, arată un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe al Poloniei, citat de adevarul.ro.

La 1 septembrie, autoritățile poloneze au prezentat un raport în trei volume întocmit de experții din republică cu privire la pierderile suferite de Polonia ca urmare a atacului Germaniei naziste și a ocupației germane din 1939-1945. Suma totală menționată a fost de 6.220.609.000.000 PLN (aproximativ 1,3-1,5 trilioane USD).

Din când în când, politicienii polonezi își exprimă opinia că Rusia ar trebui să plătească și despăgubiri Poloniei. Moscova a subliniat în repetate rânduri inadmisibilitatea falsificării istoriei celui de-al Doilea Război Mondial, revizuirea rezultatelor acestuia și a rolului poporului sovietic în lupta împotriva fascismului. Reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a numit declarațiile poloneze conform cărora Varșovia are dreptul la despăgubiri din partea Rusiei „o amenințare nerușinată”.