Lagărul de la Auschwitz (foto: Pixabay)

Polonia face presiuni asupra Germaniei pentru a obține despăgubiri de război

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 9 ianuarie 2023

Guvernul de la Varșovia e hotărât să meargă mai departe în privința demersului său de a obține despăgubiri de la Germania pentru pagubele provocate Poloniei de ocupația nazistă în cel de-al Doilea Război Mondial.

Polonia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 miliarde de euro, dar Berlinul a respins ultimul demers al Varșoviei de a începe negocierile, considerând chestiunea închisă după ce aceasta din urmă a renunțat la pretențiile la reparații în 1953, în timpul guvernării comuniste.

Guvernul de la Varșovia e decis să continue să facă presiuni asupra Germaniei prin apelul la sprijinul ONU și al SUA, relatează DW.

„Guvernul german nu poate răspunde la o întrebare care nu a fost niciodată pusă”, a transmis miercuri vicepremierul polonez de externe Arkadiusz Mularczyk după un nou refuz al Berlinului.

"Potrivit guvernului german, situația privind reparațiile și despăgubirile pentru daunele de război rămâne închisă. Guvernul german nu intenționează să inițieze tratative pe această temă", a precizat ministerul german de externe într-un comunicat.

Varșovia a cerut oficial despăgubiri de război în octombrie anul trecut după ce o comisie parlamentară a prezentat un raport care a calculat la 1,3 de miliarde de dolari pagubele produse țării de agresiunea și ocupația nazistă, între 1939-1945. Polonia a fost devastată și a pierdut peste cinci milioane de cetățeni.

Germania consideră că Polonia a renunțat la despăgubiri în 1953, în timp ce Polonia consideră că acel acord încheiat cu fosta Republică Democrată Germană (RDG) nu este valid pentru că a fost consecința presiunilor URSS.

„Nu acceptăm poziția Germaniei. O respingem ca fiind complet nejustificată și greșită. Vom continua să acționăm în interiorul Germaniei și pe scena internațională pentru a îndemna populația germană și comunitatea internațională să își schimbe poziția", a subliniat Mularczyk, membru al Partidului de guvernare Lege și Justiție, partid care a pus această problemă a reparațiilor pe agenda sa politică încă de la preluarea puterii, în 2015.

La rândul său, Ministerul polonez de Externe a transmis că guvernul de la Varșovia își va continua eforturile de a rezolva problema despăgubirilor datorate de Germania Poloniei.

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro