Muzeul Pușkin din Moscova (© Wikimedia Commons)

Polonia cere Rusiei restituirea a șapte opere de artă

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 16 septembrie 2022

Autoritățile poloneze au trimis Rusiei o notă diplomatică privind restituirea a șapte obiecte culturale pierdute de republică în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, au anunțat ministrul adjunct de Externe al Poloniei, Piotr Wawrzyk, și ministrul Culturii, Piotr Glinski.

Obiectele căutate de mai mult timp de autoritățile poloneze au fost găsite în colecția Muzeului de Arte Plastice Pușkin. Vorbim despre picturi ale artiștilor italieni, care, potrivit Varșoviei, au fost păstrate în colecții poloneze din diferite regiuni ale țării înainte de război, informează adevarul.ro.

„Ministerul Culturii a elaborat șapte noi cereri de restituire referitoare la opere de artă dispărute din Polonia și ajunse în URSS ca urmare a celui de-al Doilea Război Mondial. Obiectele căutate au fost regăsite în colecția Muzeului de Arte Frumoase Pușkin", a declarat Glinsky.

„Pe 12 septembrie a acestui an, o notă pe această temă a fost predată Ambasadei Rusiei însoțită de o documentație bazată pe ceea ce a fost pregătit de Ministerul Culturii”, a spus Vawrzyk.

„Referințele Federației Ruse la faptul că vorbim despre valori care se presupune că aparțin statului german nu sunt aplicabile în acest caz. Acestea au fost opere de artă din colecții poloneze care au aparținut statului polonez sau colecții private de pe teritoriul statului polonez, prin urmare, acestea nu pot fi tratate din punct de vedere formal și legal ca proprietate germană”, a adăugat Wawrzyk.

Potrivit ministrului Piotr Glinski, autoritățile poloneze au trimis Rusiei documente pentru restituirea a peste 10.000 de obiecte culturale pierdute în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În cazul sutelor de mii de obiecte pierdute de Polonia în urma celui de-al Doilea Război Mondial, urma duce la Federația Rusă și la fostele republici ale Uniunii Sovietice... Cu toate acestea, lipsa accesului la depozitele și arhivele muzeelor ​​rusești, inclusiv la liste cu ceea ce a fost scos, face dificilă determinarea a cât de multe obiecte de artă poloneză se află astăzi pe teritoriul Rusiei”, a mai spus Glinski.

Ministrul Culturii din Polonia a precizat că „Guvernul Federației Ruse nu a luat încă în considerare niciuna dintre cereri”.

Foto sus: Muzeul Pușkin din Moscova (© Wikimedia Commons)