Incendiu Pod Crimeea, Ucraina, Strâmtoarea Kerci, 8 octombrie 2022 Sursa Facebook / Euromaidan

Podul Crimeei, parțial distrus de o explozie / VIDEO

🗓️ 8 octombrie 2022

Un incendiu uriaș a izbucnit sâmbătă dimineață pe podul peste strâmtoarea Kerci, ce leagă Rusia de Peninsula Crimeea. O întreagă secțiune din Podul Crimeei a fost fotografiată prăbușită în mare. Rusia anunță că incidentul a fost provocat de explozia unei mașini capcană.

Incendiul de pe podul care leagă peninsula Crimeea de Rusia continentală ar fi fost provocat de explozia unei maşini-capcană, fiind afectată porţiunea rutieră a podului, susţine Comitetul naţional antiterorist rus, citat de agenţiile de presă ruse, potrivit France Presse, preluată de Agerpres.

"Astăzi la ora locală 06:07 (03:07 GMT) pe partea rutieră a podului Crimeii a avut loc explozia unei maşini-capcană care a antrenat incendierea a şapte cisterne feroviare ce se îndreptau spre Crimeea", a indicat Comitetul.

Imagini cu podul avariat au început să circule pe rețele sociale la prima oră a dimineții

Imagini răspândite pe rețelele de socializare arată podul din strâmtoarea Kerci în flăcări imense, iar un videoclip arată că o secțiune rutieră a podului a cedat complet și s-a prăbușit în mare.

Locuitorii din zonă au declarat că au auzit explozii puternice sâmbătă dimineață, în jurul orei locale 6.00, relatează adevarul.ro.

Un tren de pe pod a luat foc, potrivit unui oficial din Crimeea, a relatat agenția TASS. Oleg Kryuchkov, consilier local, a declarat că un vagon-cisternă cu combustibil a luat foc pe o porțiune a podului din Crimeea.

„Din primele cercetări reiese că o cisternă cu combustibil a luat foc într-una dintre porțiunile podului. Este prea devreme pentru a vorbi despre cauze și consecințe. Se lucrează la stingerea incendiului”, a scris Kryuchkov pe canalul său Telegram.

Circulația pe pod a fost oprită în totalitate

Traficul pe podul peste strâmtoarea Kerci a fost oprit, iar autorităţile se pregătesc să lanseze transportul cu feribotul, a declarat pentru TASS un consilier al şefului administraţiei din Crimeea, Oleg Kriucikov.

Podul Crimeei a fost construit de ruși după invadarea din 2014 a peninsulei și a fost inaugurat chiar de Vladimir Putin, în 2018, liderul de la Kremlin conducând personal un camion pentru a testa soliditatea podului de importanță strategică.

În luna august a acestui an, Ucraina a ameninţat că va distruge podul de peste strâmtoarea Kerci.

„Acest pod este o structură ilegală şi Ucraina nu şi-a dat acordul pentru construcţia sa. El aduce un prejudiciu ecologiei peninsulei şi deci trebuie distrus. Puţin contează cum: voluntar sau nu", a postat pe Telegram consilierul preşedintelui Ucrainei, Mihailo Podoliak.