Orașul sirian Alep, grav afectat de cutremurul din Turcia (foto: captură video Youtube)

Orașul sirian Alep, devastat de război, grav afectat de cutremurul din Turcia

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 7 februarie 2023

Orașul Alep din Siria, devastat de războiul civil, se numără printre zonele care fost lovite din plin de cutremurul catastrofal cu magnitudinea de 7,7, care a zguduit luni partea central-sudică a Turciei. Peste 1.600 de persoane au fost raportate până acum decedate în nordul Siriei.

Echipele de salvare au relatat că multe clădiri au fost avariate sau distruse și că oamenii sunt prinși sub dărâmături. Regiunea găzduiește milioane de refugiați strămutați de războiul civil. Controlul nordului Siriei este împărțit între guvern, forțele conduse de kurzi și alte grupuri rebele și din această cauză ajutorul internațional va ajunge greu și nu la toți sinistrații.

Cutremurul a survenit pe fondul unor multiple crize în regiune, lovită de un val de frig, de o epidemie de holeră și suferind de pe urma infrastructurii precare.

Alep a fost distrus de războiul civil, care a izbucnit în 2011, când protestele față de regimul președintelui Bashar al-Assad au degenerat în violențe. În pofida eforturilor de reconstrucție, populația celui mai mare oraș al țării, și un hub comercial înainte de război, suferă încă de pe urma lipsei de locuințe după 12 ani de bombardamente ale forțelor ruse și ale guvernului sirian, iar penele de curent sunt frecvente.

Peste 1.600 de persoane au murit în nord-vestul Siriei

Potrivit unor bilanțuri separate transmise de guvernul sirian, respectiv de grupul de apărare civilă Căștile Albe peste 1.600 de persoane au murit în nord-vestul Siriei în urma cutremurului de luni.

Un cutremur cu magnitudinea de 7,7 grade s-a produs la ora locală 04:17 (03:17 GMT) la o adâncime de 17,9 km în apropierea orașului turc Gaziantep. Douăsprezece ore mai târziu, un al doilea cutremur, aproape la fel de mare, s-a produs la 130 km spre nord.

Locuitori din Alep au declarat pentru Reuters că nu au unde să meargă din pricina faptului că locuințele lor au fost distruse sau că se tem de alte cutremure.

Un purtător de cuvânt al Căștilor Albe a descris nord-vestul Siriei ca fiind o „zonă de dezastru” precizând că familii întregi se află încă sub dărâmături.

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro