Occidentul îngrijorat: Rusia pregătește terenul pentru o nouă anexare? Vladimir Putin semnează un tratat cu liderul regiunii separatiste Osetia de Sud jpeg

Occidentul îngrijorat: Rusia pregătește terenul pentru o nouă anexare? Vladimir Putin semnează un tratat cu liderul regiunii separatiste Osetia de Sud

­čôü Istorie recent─â
Autor: Redac╚Ťia
­čŚô´ŞĆ 19 martie 2015

Rusia ╚Öi regiunea separatist─â georgian─â Osetia de Sud au semnat un tratat prin care aceasta din urm─â este integrat─â aproape complet Rusiei, conform Business Insider. Evenimentul, care a avut loc miercuri, 18 martie 2015, la un an dup─â ce Moscova a decis s─â preia controlul asupra peninsulei Crimea, a trezit ├«ngrijor─ârile statului georgian, dar ╚Öi ale Occidentului. Tbilisi a descris tratatul ÔÇŁde alian╚Ť─â ╚Öi integrareÔÇŁ ca fiind ÔÇŁo mi╚Öcare al c─ârei scop este anexareaÔÇŁ, iar Statele Unite ╚Öi Uniunea European─â a declarat c─â nu vor recunoa╚Öte acordul, pe care UE l-a catalogat ca fiind o amenin╚Ťare la securitatea ╚Öi stabilitatea regional─â.

Conform prevederilor tratatului, semnat la Kremlin de pre╚Öedintele rus Vladimir Putin ╚Öi de liderul separatist osetin Leonid Tibilov, un fost membru KGB, for╚Ťele de securitate, militare, economice ╚Öi serviciile vamale ale regiunii Osetia de Sud urmeaz─â s─â fie integrate profund cu cele ale Rusiei.  

harta 0 png jpeg

Noul tratat dintre Rusia ╚Öi republica separatist─â georgian─â Osetia de Sud ├«ncalc─â normele dreptului interna╚Ťional ╚Öi anuleaz─â eforturile de consolidare a securit─â╚Ťii ├«n regiune, a declarat miercuri Secretarul General NATO Jens Stoltenberg.

ÔÇŁAcest a╚Öa numit tratat este ├«nc─â o mi╚Öcare a Federa╚Ťiei Ruse care ├«mpiedic─â eforturile ├«n curs de desf─â╚Öurare ale comunit─â╚Ťii interna╚Ťionale pentru a consolida securitatea ╚Öi stabilitatea ├«n regiuneÔÇŁ, a spus Stoltenberg ├«ntr-o declara╚Ťie, ad─âug├ónd faptul c─â NATO nu va recunoa╚Öte tratatul.

Stoltenberg a afirmat c─â acordul ÔÇŁvioleaz─â suveranitatea ╚Öi integritatea teritorial─â a Georgiei ╚Öi contrazice ├«n mod flagrant principiile dreptului interna╚Ťional, principiile OSCE ╚Öi angajamentele interan╚Ťionale ale RusieiÔÇŁ.

├Än asentimentul NATO, ╚Öi Statele Unite declar─â c─â nu recunosc legitimitatea tratatului semnat. ÔÇŁRegiunile aflate sub ocupa╚Ťie Osetia de Sud ╚Öi Abhazia sunt p─âr╚Ťi intengrante ale Georgiei ╚Öi noi vom continua s─â sprijinim independen╚Ťa, suveranitatea ╚Öi integritatea teritorial─â a GeorgieiÔÇŁ, a spus purt─âtorul de cuv├ónt al Departamentului de Stat al SUA, Jen Psaki.

ÔÇ×Un alt pas este f─âcut azi ├«n consolidarea parteneriatului nostruÔÇŁ, a declarat Vladimir Putin dup─â semnarea tratatului pe care ├«l descrie ca fiind ÔÇŁo piatr─â de hotarÔÇŁ.

Tibilov a salutat semnarea tratatului, prin care popula╚Ťia Osetiei de Sud va putea ob╚Ťine mai u╚Öor cet─â╚Ťenie rus─â. Tibilov ├«l considera, astfel, ÔÇŁcea mai bun─â garan╚Ťie posibil─â pentru securitatea statuluiÔÇŁ. El a ad─âugat ╚Öi c─â oficialii UE ╚Öi SUA ar trebui s─â ├«╚Öi vad─â de treaba lor ╚Öi s─â nu se amestece.

Concert pentru anexarea Crimeii

party 0 jpg jpeg
Oamenii aduna╚Ťi la Kremlin pentru a s─ârb─âtori anexarea Crimeii

Oamenii aduna╚Ťi la Kremlin pentru a s─ârb─âtori anexarea Crimeii

În timp ce tratatul era semnat, mii de oameni se adunaseră în jurul Kremlinului pentru un concert, sărbătorind prima aniversare a anexării Crimeii de la Ucraina-o petrecere prin care se arată sprijin public pentru Putin și pentru politica sa externă.

Sub pancarte pe care scria cu litere de-o ╚Öchioap─â ÔÇŁSuntem ├«mpreun─â!ÔÇŁ ╚Öi ÔÇŁCrimea este a noastr─â!ÔÇŁ, tineri ╚Öi b─âtr├óni deopotriv─â au dansat ╚Öi au c├óntat pe ritmurile unei fanfare militare care intona c├óntece patriotice. ╚śi ├«n alte ora╚Öe ale Federa╚Ťiei Ruse-inclusiv ├«n Crimea-au fost puse ├«n scen─â mar╚Öuri ╚Öi parade, cu baloane, steaguri ╚Öi muzic─â.

Popularitatea lui Putin a crescut ├«n momentul ├«n care a cuv├óntat celebrul discurs patriotic, exact cu un an ├«n urm─â, prin care cerea parlamentului s─â anexeze Crimea, care a fost ocupat─â de c─âtre for╚Ťele ruse dup─â ce pre╚Öedintele ucrainean Ianukovici, sprijinit de Moscova, a fost ├«nl─âturat de la putere ├«n urma protestelor de strad─â din Ucraina.

Temerile occidentale

putin jpg jpeg
Pre╚Öedintele Vladimir Putin se adreseaz─â mul╚Ťimii adunate la Kremlin, 18 martie 2015

Pre╚Öedintele Vladimir Putin se adreseaz─â mul╚Ťimii adunate la Kremlin, 18 martie 2015

Putin a luat cuv├óntul ├«n timpul concertului de la Moscova, spun├ónd-├«n vreme ce se scanda ÔÇŁRusia, RusiaÔÇŁ-c─â ╚Ťara va dep─â╚Öi toate dificult─â╚Ťile care vin din afar─â, referindu-se la sanc╚Ťiunile economice impuse de Vest Rusiei dup─â rolul pe care aceasta l-a avut ├«n destabilizarea situa╚Ťiei din Ucraina.

Ac╚Ťiunile sale ├«n Ucraina (Putin s-a referit la anumite p─âr╚Ťi ale ╚Ť─ârii cu termenul de Noua Rusie) au contribuit la o deteriorare a rela╚Ťiilor cu Vestul, acestea ating├ónd cel mai mic nivel de la sf├ór╚Öitul R─âzboiului Rece-ultimul moment de asemenea amploare a avut loc ├«n 2008, ├«n contextul r─âzboiului ruso-georgian, care s-a soldat cu recunoa╚Öterea independen╚Ťei Osetiei de Sud ╚Öi Abhaziei de c─âtre Rusia. NATO acuz─â Moscova c─â trimite sute de solda╚Ťi care s─â ├«i sprijine pe rebelii pro-ru╚Öi ├«ntr-un r─âzboi care a l─âsat deja ├«n urm─â 6.000 de mor╚Ťi.

Ac╚Ťiunile Rusiei ├«n Abhazia ╚Öi Osetia de Sud, o regiune s─ârac─â, cu o popula╚Ťie ├«ntre 30.000 ╚Öi 50.000, a ├«ngrijorat at├ót Georgia, c├ót ╚Öi Occidentul. Statele Unite s-au declarat un aliat de n─âdejde al statului georgian, o fost─â republic─â sovietic─â de o importan╚Ť─â geostrategic─â foarte mare, ├«n condi╚Ťiile ├«n care este un nod de leg─âtur─â ├«ntre Europa ╚Öi Asia pe ruta transportului de petrol ╚Öi gaze naturale.

ÔÇŁEste un pas cinic ╚Öi provocator[f─âcut] de Rusia. Noi ├«l consider─âm o mi╚Öcare al c─ârei scop este anexareaÔÇŁ, a declarat ministrul de Externe al Georgiei Tamar Beruchashvili.

Liderii occidentali se tem c─â Rusia ├«╚Öi spore╚Öte sentimentele expansioniste ╚Öi poate ├«ncerca s─â preia controlul ╚Öi asupra altor regiuni care fac parte din foste republici sovietice, printre care se num─âr─â teritoriile din estul Ucrainei care se afl─â sub controlul separati╚Ötilor, dar ╚Öi Transnistria, care este protejat─â de solda╚Ťi ru╚Öi.

Statele Unite ╚Öi Uniunea European─â au denun╚Ťat noul tratat dintre Rusia ╚Öi OSetia de Sud.

ÔÇŁPozi╚Ťia Statelor Unite cu privire la Osetia de Sud ╚Öi Abhazia r─âm├óne clar─â:aceste regiuni sunt p─âr╚Ťi integrante ale Georgiei ╚Öi vom continua s─â sprijinim independen╚Ťa Georgiei, suveranitatea ei ╚Öi integritatea teritorial─â a eiÔÇŁ, a declarat Jen Psaki.

Federica Mogherini, ╚Öeful diploma╚Ťiei UE, a declarat c─â semnarea acestui tratat este ├«nc─â un pas ├«mpotriva consolid─ârii eforturile de a stabiliza regiunea.

georgia png jpeg
Regiunile separatiste ale Georgiei, Abhazia și Osetia de Sud

Regiunile separatiste ale Georgiei, Abhazia și Osetia de Sud

Soarta Osetiei de Sud de c├ónd Rusia a preluat controlul ├«n 2008 este o poveste de insucces, a╚Öa cum se prevede a fi ╚Öi Crimeea. Popula╚Ťia a v─âzut ├«n Rusia un salvator dup─â r─âzboi, dar regiunea continu─â s─â se lupte cu s─âr─âcia, cu infrastructura aproape inexistent─â ╚Öi cu ╚Öomajul larg r─âsp├óndit.

De asemenea, este aproape complet dependent─â de Rusia din punct de vedere financiar, politic ╚Öi militar (dar ╚Öi diplomatic, abhazii ╚Öi osetini fiind reprezenta╚Ťi ├«n afar─â de c─âtre ambasadele ruse), iar mul╚Ťi dintre cet─â╚Ťeni ├«ncep s─â fie din ce ├«n ce mai nemul╚Ťumi╚Ťi de modul ├«n care tr─âiesc sub aripa Rusiei.